AMD '07: csillagos négyes

Lapértesülések szerint idén jóformán csak mutatóban kerülhetnek piacra az AMD új generációs, K10 mikroarchitektúrájára épülő asztali CPU-k, melyek elsősorban már nem Athlon, hanem Phenom márkanéven látják meg a napvilágot. A „Stars” család (a csillagok után elkeresztelt lapkák alapján) első tagjai vélhetően az év végi ünnepi szezonban tűnhetnek fel a processzorgyártó választékában, de idén csak kevés, jellemzően felsőkategóriás típust dob ezekből piacra az AMD.


Négymagos Phenom a nagyító alatt

Négymagos asztali CPU-kból három is a boltokba, illetve a számítógépekbe kerülhet az ünnepekre; az Agena FX lapkára alapozó Phenom FX-80 órajele várhatóan 2,2 és 2,4 GHz között alakul, a négymagos CPU 4 x 512 kB L2 és 2 MB L3 gyorsítótárat kap, és 3,2 GHz-es HyperTransport buszon kommunikál majd a rendszerrel. A szintén négymagos Agenára két Phenom X4 épül majd idén; a GP-7100 típus órajele 2,2 és 2,4 GHz közé várható, míg a GP-7000-es valószínűleg 2,0-2,2 GHz-en ketyeg majd. Kétmagos Phenom X2-ből (Kuma) ellenben csak egy érkezik 2007-ben; a GS-6550 órajelét tekintve egyelőre nagyobb a bizonytalanság, ez a CPU ugyanis várhatóan 2,0 és 2,4 GHz közé skálázódik majd.

Az AMD hivatalosan meg nem erősített információk szerint a következő lépcsőben a jövő év elején bővíti tovább választékát, ekkor több újabb, jellemzően gyorsabb vagy energiatakarékosabb Phenom FX/X2 modell mellett végre napvilágot láthatnak az olcsóbb, húzószegmensbe szánt, illetve belépőszintű típusok is, melyeket a tervek szerint a második negyedévben már 45 nanométeres csíkszélességgel készülő példányok követnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés