Új inteles VIA chipset integrált grafikával

Hirdetés

A VIA bemutatta legújabb, P4M800 Pro jelzést viselő inteles chipsetjét, mely az S3 Graphics által jegyzett UniChrome Pro grafikus vezérlőt is magában foglalja, így szerényebb költségvetésű, főként irodai és multimédiás alkalmazásokhoz szánt PC-k alapjául szolgálhat. A GPU a Chromotion CE motorral felvértezve MPEG-2 dekódert és többféle képminőségjavító funkciót biztosít, és megfelelő kimenet megléte esetén 1080p felbontású HDTV-anyagokat is gond nélkül lejátszik.

A gyártó oldalán olvasható adatok szerint az új északi híd (a blokkdiagramon feltüntetett értékektől eltérően!) legfeljebb 800 MHz-es rendszerbuszon kommunikáló Intel processzorokat képes kiszolgálni. A memóriavezérlő DDR és DDR2 típusú modulokat egyaránt kezel, előbbieket 400 MHz, utóbbiakat 533 MHz effektív órajelig. Az integrált grafika igény szerint önálló videokártyával helyettesíthető, e tekintetben a ma már anakronisztikusnak ható AGP 8x/4x interfész vehető igénybe.


[+]

Az északi és a déli híd VIA-s szokás szerint 533 MB/s áteresztőképességű V-Link kapcsolaton cserél adatot egymással. A chipset további tulajdonságai természetszerűleg már a déli híd képességeiből adódnak. A gyártó által ajánlott VT8237R+ négy IDE és két Serial ATA meghajtót irányít, további két SATA-egység számára pedig egy ún. SATALite felület áll rendelkezésre. A soros csatolású merevlemezek RAID 0, 1 és 0+1 tömbökbe szervezhetők. A VIA Vinyl Audio vezérlő az alkalmazott kodektől függően hat- vagy nyolccsatornás hangot szolgáltat. USB 2.0 portból nyolc áll rendelkezésre, hálózati kapcsolatról a beépített Fast Ethernet közeghozzáférés-vezérlő gondoskodik.

A VIA a bejelentés szerint már szállítja a chipsetet partnereinek, így hamarosan várható a köré épülő alaplapok piacra kerülése is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés