Inteles VIA chipset integrált grafikával

A VIA bejelentette legújabb, alsó- és középkategóriás alaplapokra szánt chipsetjét. A P4M890 jelű lapkakészlet nem hoz különösebb újdonságokat: integrált grafikus vezérlőként az UniChrome Pro kerül az északi hídba, mely igény szerint egy PCI Express x16 csatolófelületű videokártyával helyettesíthető. A Chromotion CE motor nagy felbontású videók kezelését 1080p felbontásig támogatja és segíti az MPEG-2 dekódolást is.

A lapkakészlet 400, 533 vagy 800 MHz órajelű rendszerbuszon kommunikáló Intel processzorokat szolgál ki, a memória legfeljebb DDR400 vagy DDR2-533 sebességű, illetve 4 GB összkapacitású lehet. A PCI Express sávokkal az északi híd nem bánik bőkezűen: a grafikus kártyának szánt csatolón kívül mindössze egy PCI Express x1 interfész áll rendelkezésre.


[+]

Bár hosszú késlekedés után a tajvani vállalat már szállítja VT8251-es déli hídját, ebből vagy nem biztosítható elegendő mennyiség, vagy egyszerűen csak feleslegesnek tartották alkalmazását a most megcélzott kategóriában, így a VIA a P4M890 párjaként továbbra is a VT8237A-t ajánlja, mely nem rossz megoldás ugyan, de kissé már eljárt fölötte az idő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés