Új Intel és AMD mobil processzorok

Hirdetés

Szerdán az Intel és az AMD is bejelentett új mobil processzorokat, nem is keveset.

Az Intel New Yorkban mutatta be Centrino márkanevű, nagyon alacsony fogyasztású processzor / chipset / Wi-Fi együttesét. A processzor a korábban Banias néven ismert Pentium M, mely elérhető azon gyártók számára is, akik nem az Intel vezeték nélküli hálózat megoldását alkalmazzák. Ekkor azonban nem használhatják a Centrino márkanevet. Az ironikus a dologban az, hogy az Intel saját Wi-Fi megoldása nem készült el időben, így a Centrino hálózati vezérlője Texas Instruments MAC chipet és Philips rádióhullámú kommunikációs chipet tartalmaz, vagyis nincs sok köze az Intelhez.

A Pentium M processzort kezdetben csak az Intel 855 chipset támogatja, más gyártónak egyelőre nem licenszel a cég. A CPU hat változatban érhető el 900 és 1600 MHz órajel között. Ez utóbbi állítólag egy 2.4 GHz-es korábbi processzor teljesítményét hozza. Ezzel az Intel is kénytelen elismerni, hogy nem minden az órajel, hiszen az új processzorok alacsonyabb frekvencia és fogyasztás mellett nagyobb teljesítményt nyújtanak. A processzor 400 MHz-es Quad Pumped busszal csatlakozik a külvilághoz, aminek azonban mindig csak akkora része működik, amekkora szükséges, így is akkumulátor-üzemidőt megtakarítva. A Pentium M 1 MB L2 gyorsítótárral rendelkezik, mely négy szegmensre oszlik. A négyből három mindig sleep módban van, és csak egy aktív, szintén energiatakarékosságból.

Az Intel Centrino Wi-Fi megoldása kizárólag a 802.11b szabvánnyal kompatíbilis. A Dell bejelentette, hogy Latitude D notebook családja az Intel Centrino platformra épül, ám kívánságra a drótnélküli hálózati vezérlőt lecserélik a Broadcom vezérlőire, melyek 802.11g, illetve 802.11a/g kompatibilitást nyújtanak.

Az AMD nem szabja meg, hogy milyen hálózati vezérlő kerüljön mobil processzorai mellé, így az ezeket használó notebookok 802.11a, 802.11b és 802.11g támogatást is nyújthatnak. A cég Hannoverben, a CeBIT keretében mutatta be 12 új Athlon XP-M processzorát.

A könnyű noteszek számára 1400+ és 1800+ közötti modelljeit ajánlja a cég, melyek árai - a sebességtől függően - 71 és 147 dollár között vannak.

Természetesen az AMD gondolt a hordozhatóság mellett a nagy teljesítményre vágyókra is, s egészen a 2600+ modellig mutatott be mobil processzorokat. Ezek a CPU-k 640 kB gyorsítótárat kaptak, az áruk 87 és 246 dollár között találhatók, szintén sebességtől függően.

Az Epson, a Fujitsu Siemens és a Sharp is mutatott be az AMD új processzoraira épülő notebookokat a CeBIT-en.

A harc tehát tovább folytatódik, ám két különböző filozófia jegyében. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés