A Pentium M jövője: Dothan, Merom, Gilo

Hirdetés

Az Intel, röviddel az után, hogy útjára indította Centrino platformját a Pentium M mobil processzorokkal (kódnevén Banias), felfedte rövidebb és hosszabb távú terveit is a mobil szegmensben.

Ezek szerint 2003 második negyedévében az ULV (Ultra-Low Voltage – ultra alacsony feszültségű) sorozatba érkezik az 1.0 GHz-es Pentium M CPU, valamint az LV (Low Voltage – alacsony feszültségű) családba az 1.20 GHz-es Pentium M. Várhatóan júniusban jönnek ezek az újdonságok. Ugyanebben az időszakban jelenik meg az 1.70 GHz-es "sima" Pentium M processzor is. Jelenleg a Pentium M vonalon az 1.60 GHz, az LV csoportban az 1.10 GHz, az ULV modellek között pedig a 900 MHz a csúcs. Az Intel szállítani fog még egy 600 MHz-es ULV Pentium M-et is Celeron 600A márkanéven, kizárólag a Sony VAIO PCG-U101 notebookba.

A Dothan kódnevű processzor a negyedik negyedévben indul, 2 MB L2 gyorsítótárral és 1.80 GHz-es induló frekvenciával. A 90 nanométeres gyártástechnológiával az órajel 1.90 GHz-re, és a fölé skálázódik 2004 első negyedévében. A high-end processzorok mellett az Intel a Dothan magos CPU-ból is ad ki LV és ULV változatokat. Arra számíthatunk, hogy ezek órajele 1.30 GHz, illetve 1.10 GHz lesz (kezdetben legalábbis). A "szokásos", 90 nm-es csíkszélességgel készülő Pentium M processzorok fogyasztása maximum 29-31 Watt lesz, ami kicsivel magasabb, mint a jelenlegi, 0.13 mikronos technikával készülő, 1.60 GHz-es csúcs Pentium M 24.5 Wattja. Az új processzorokat továbbra is mobil számítógépekbe szánja az Intel, bár semmi sem szól az ellen, hogy asztali gépekben is alkalmazzák.

A Dothan debütálásával együtt jelenik meg az i855GME és az i852GME chipset is, mely az új processzorokhoz illeszkedik.

Az Intel 2004 első negyedévében Mobile Celeron processzorok forgalmazását is tervezi, ezek a Banias és a Dothan magokra épülnek majd. Egyelőre két termékről hallani, ezek a Mobile Celeron 800A (Dothan mag, 90 nm, 1 MB L2 cache, ULV), valamint a Mobile Celeron 1.30 GHz (Banias mag, 0.13 mikron, 512 kB L2 cache, LV). Az Intel tervezi hasonló, Prescott-M magra épülő Mobile Celeronok megjelentetését, ám egyelőre Tejas-M-re épülő, olcsó notebook processzorról nincsenek hírek.

2004 második félévében jelenik meg az újabb mobil chipset, melynek a kódneve jelenleg Alviso-GM. Ez már DDR-II memóriákat és PCI-Express kapcsolatot is támogat. Várhatóan több változatban kerül forgalomba.

2005-ben az Intel teljesen új mobil processzorokkal lep meg minket. Az új chipek teljesen új architektúrára épülnek, arról azonban nincs információnk, hogy a jelenleg Merom kódnevű processzornak a Tejas, illetve Nehalem processzorokhoz van-e valami köze. Úgy tűnik, a Merom több piaci szegmenst is megcéloz a belépő szinttől a high-endig. Ez lehet az oka annak, hogy erre az időszakra nincs tervbe véve asztali processzormagra épülő Celeron processzor. A Merom kezdetben 90 nanométeres technikával készül, de 2006-ban a tervek szerint átállnak 65 nanométerre. A még titokzatosabb Gilo is 65 nanométeres gyártástechnológiával készül, egyelőre nem tudni, milyen újdonságokat nyújt a Merom-hoz képest.

Természetesen a Merom és a Gilo processzorokhoz teljesen új chipset is szükséges, ennek neve Crestine-GM. Egyelőre a részletek nem ismertek, de az biztos, hogy DDR-II memóriatámogatást és PCI-Express összeköttetést támogatni fog.

A hordozható PC-k szegmense még mindig gyorsan nő, ezért nem csoda, hogy az Intel a következő pár évben több, teljesen új platformot is piacra dob ebben a szegmensben.

Az újdonságok kódnevei is jeruzsálemi helyszínek neveit viselik, Merom a Jordán folyó forrásvidékéhez közel eső terület, Gilo pedig egy hegy Jeruzsálem és Betlehem között, egy város neve is, mely jelenleg már Jeruzsálem külvárosának számít. Mindkét helyhez sok legenda fűződik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés