Újabb információk az Intel Banias platformról

Hirdetés

Az biztos, hogy az Intel izraeli fejlesztőgárdája kőkeményen dolgozott az elmúlt évben, és a helyzet arrafelé egyre csak fokozódik (sajnos politikai értelemben is, lásd a soha véget nem érő konfliktust az arab országokkal, de ez egy másik történet). Tudható, hogy a lassan dekadensnek mondható PC-s iparághoz képest a mobil szekció sokkal gyorsabban fejlődik, érthető tehát, ha a gyártók is átcsoportosítják erőforrásaikat. Az eladások jobban nőnek, a haszonkulcsok sokkal magasabbak. A gyors ütemű fejlesztés célja a Banias kódnevű Intel processzor, mely a P3 és a P4 procik előnyeit ötvözve egy kifejezetten a notebook piacra fejlesztett megoldás.

A Banias ugyanazt a Quad-Pumped 400 MHz-es FSB-t fogja használni, mint a most is kapható Pentium 4-esek, ellenben a processzor belseje sokkal inkább a Pentium III-ra emlékeztet, igaz, 1 MB L2-es cache-sel és különböző, vadonat új energiatakarékos funkciókkal felvértezve.

Az alábbi chipsetekre számíthatunk a Banias processzorokhoz:

Mobil platform

  • i855PM: korábban Odem kódnévre hallgatott, és egy diszkrét mobil chipset a Baniashoz. 400 MHz-es FSB, AGP 4x, PC2100 DDR RAM, ICH-4 déli híd.

  • i855GM: az ex-Montara-GM nagyon hasonlít az i855PM-hez, de integrált grafikus magot tartalmaz ("Intel Extrém Grafika"), mely akár 1600x1200-as felbontást is lehetővé tesz a TFT-n.

  • i855GME: a régen Montara-GM+ néven ismert chipset nagyon hasonlít elődjéhez (i855GM), de már a következő generációs Dothan procikhoz készül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés