Hirdetés

Újabb információk az Intel Banias platformról

Hirdetés

Az biztos, hogy az Intel izraeli fejlesztőgárdája kőkeményen dolgozott az elmúlt évben, és a helyzet arrafelé egyre csak fokozódik (sajnos politikai értelemben is, lásd a soha véget nem érő konfliktust az arab országokkal, de ez egy másik történet). Tudható, hogy a lassan dekadensnek mondható PC-s iparághoz képest a mobil szekció sokkal gyorsabban fejlődik, érthető tehát, ha a gyártók is átcsoportosítják erőforrásaikat. Az eladások jobban nőnek, a haszonkulcsok sokkal magasabbak. A gyors ütemű fejlesztés célja a Banias kódnevű Intel processzor, mely a P3 és a P4 procik előnyeit ötvözve egy kifejezetten a notebook piacra fejlesztett megoldás.

A Banias ugyanazt a Quad-Pumped 400 MHz-es FSB-t fogja használni, mint a most is kapható Pentium 4-esek, ellenben a processzor belseje sokkal inkább a Pentium III-ra emlékeztet, igaz, 1 MB L2-es cache-sel és különböző, vadonat új energiatakarékos funkciókkal felvértezve.

Az alábbi chipsetekre számíthatunk a Banias processzorokhoz:

Mobil platform

  • i855PM: korábban Odem kódnévre hallgatott, és egy diszkrét mobil chipset a Baniashoz. 400 MHz-es FSB, AGP 4x, PC2100 DDR RAM, ICH-4 déli híd.

  • i855GM: az ex-Montara-GM nagyon hasonlít az i855PM-hez, de integrált grafikus magot tartalmaz ("Intel Extrém Grafika"), mely akár 1600x1200-as felbontást is lehetővé tesz a TFT-n.

  • i855GME: a régen Montara-GM+ néven ismert chipset nagyon hasonlít elődjéhez (i855GM), de már a következő generációs Dothan procikhoz készül.

Hordozható platform

  • i852GM: a Montara-GML az Intel Celeron és Pentium 4-M processzorokat támogatja, hasonló feature-ök mellett, mint az i855GM (tehát integrált grafikus mag, PC2100-as SDRAM-ok, AGP 4x, 400 MHz-es FSB).

  • i852GME: a 852GM fejlettebb verziója, 533 MHz-es FSB és Hyper-Threading támogatással.

Jól látható, hogy egy kivételével az összes Intel chipset tartalmaz integrált grafikus magot, ami egyrészt a notebook szegmens esetében egy hasznos dolog (csökkenti a fogyasztást), másrészt viszont minden bizonnyal az ATI és az nVidia egyik rémálma is egyben, hiszen piacot vesztenek, ez biztos (a kérdés csak az, hogy milyen mértékben).

Egyetlen esélyük a nagy teljesítményű szegmens marad, hiszen nyilván egy Mobility Radeon 9000-rel, de főleg az új, R300 és GeForce FX alapú mobil megoldásokkal az Intel féle "extrém" grafika nem versenyezhet sem most, sem máskor (ehhez túl sok dolognak kéne túl gyorsan változnia). Más kérdés, hogy ezen erőművek viszont biztosan nem fogyasztanak keveset...

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés