Új 12 nm-es node-ot jelentett be a GlobalFoundries

A bérgyártó a felhős kiszolgálókba, illetve peremhálózatokba tervezett, gépi tanulásra szánt lapkákat célozza vele.

A GlobalFoundries két éve leplezte le a 12 nm-es LP eljárását, amelyet már számos partnerük használ. A bérgyártó ugyanakkor továbbfejlesztette az érintett node-ot, így érkezik a 12LP+ jelölésű variáns, amely ugyanúgy 12 nm-es megoldásnak számít, de az eredeti node-hoz képest 20%-kal jobb teljesítményt, 40%-kal kedvezőbb energiaigényt, illetve 15%-os csökkentést kínál az áramkör kiterjedését tekintve.

Hirdetés

Ezek persze eléggé általános adatok, a gyakorlatban eltérő paramétereket is mérhetnek majd a potenciális ügyfelek, ami viszont fontos, hogy a 12LP+ nagy teljesítményű, alacsony feszültségen is üzemképes SRAM cellákat is lehetővé tesz, ami kifejezetten fontos tényező a gépi tanuláshoz tervezett lapkák esetében, legyen szó felhős kiszolgálókba vagy peremhálózatokba szánt megoldásról.

A vállalat új interposer megoldást is kínál 2.5D tokozási technológiához, ami szintén egy fontos tényező lehet a célzott piacon, ahol kifejezetten fontos, hogy az adatelérés gyors és energiahatékony legyen.

A GlobalFoundries új, 12LP+ jelölésű 12 nm-es node-ja a máltai Fab8-as gyárban lesz elérhető, a tömeggyártás pedig 2021-ben kezdődhet meg. A vállalat szerint már több érdeklődőjük is van, és az első dizájnok tape outja egy éven belül várható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés