Bejelentette a 12 nm-es LP node-ját a GlobalFoundries

Az AMD rögtön nyilatkozott is róla, hogy használni fogják az új lehetőséget.

A GlobalFoundries a technológiai konferenciáján egy nagyobb bejelentéssel állt elő, ugyanis a bérgyártó hivatalosan is leleplezte a 12 nm-es LP node-ját, amely az aktuálisan elérhető 14 nm-es LPP node továbbfejlesztése. A cél ezzel egy olyan úgynevezett half node biztosítása a partnereknek, amelyre továbbléphetnek addig, amíg a 7 nm-es fejlesztés el nem készül.

A konferencián rögtön színpadra is hívták Mark Papermastert, az AMD technikai igazgatóját, aki bejelentette, hogy a második generációs Ryzen és Vega termékskálát már erre az új, 12 nm-es LP node-ra tervezik. Sőt, az is kiderült, hogy az érintett termékek gyártása a következő esztendő első felében kezdődhet meg. Sajnos azonban arról nincsenek pontos adatok, hogy mely lapkák készülnek majd az új eljáráson. Az AMD korábbi útitervét figyelembe véve a következő generációt a Pinnacle Ridge fogja képviselni a processzorok frontján, ami Summit Ridge-et váltja le, míg a GPU-k esetében a Vega 11, a Vega 12 és a Vega 20 készül. Reális esély van arra, hogy a Pinnacle Ridge már az új gyártástechnológián használja, ahogy a Vega 20 is, viszont a szintén érkező Vega 11-es és 12-es GPU, valamint Raven Ridge APU esetében már csak csúszással lehetne megoldani az átállást, ami valószínűleg az AMD számára nem érné meg.

A GlobalFoundries szerint a 14 nm-es LPP node-ról kifejezetten egyszerű 12 nm-es LP-re váltani, ugyanis minimálisan kell átalakítani az eredeti dizájnt. Emiatt az új gyártástechnológia azokat a partnereket biztosan érdekelheti, amelyek már használják az aktuális FinFET eljárást.

Az arab tulajdonban lévő bérgyártó arról is beszámolt, hogy az iparág 16 nm-es FinFET megoldásaihoz képest az új 12 nm-es LP node-on 10%-kal gyorsabb lapkák tervezhetők, és 15%-kal jobb lehet a tranzisztorsűrűség is. A GlobalFoundries még megjegyezte azt is, hogy az új eljárásuk az analóg és RF (Radio Frequency) áramkörök gyártásának lehetőségét is felkínálja, valamint hatékonyabb autóipari felhasználásra szánt lapkák tervezhetők rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés