Hi​rd​eté​s

2017. december 13., szerda

Útvonal

Hírek » Egyéb rovat

Bejelentette a 12 nm-es LP node-ját a GlobalFoundries

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az AMD rögtön nyilatkozott is róla, hogy használni fogják az új lehetőséget.

A GlobalFoundries a technológiai konferenciáján egy nagyobb bejelentéssel állt elő, ugyanis a bérgyártó hivatalosan is leleplezte a 12 nm-es LP node-ját, amely az aktuálisan elérhető 14 nm-es LPP node továbbfejlesztése. A cél ezzel egy olyan úgynevezett half node biztosítása a partnereknek, amelyre továbbléphetnek addig, amíg a 7 nm-es fejlesztés el nem készül.

Hi​rd​etés​

A konferencián rögtön színpadra is hívták Mark Papermastert, az AMD technikai igazgatóját, aki bejelentette, hogy a második generációs Ryzen és Vega termékskálát már erre az új, 12 nm-es LP node-ra tervezik. Sőt, az is kiderült, hogy az érintett termékek gyártása a következő esztendő első felében kezdődhet meg. Sajnos azonban arról nincsenek pontos adatok, hogy mely lapkák készülnek majd az új eljáráson. Az AMD korábbi útitervét figyelembe véve a következő generációt a Pinnacle Ridge fogja képviselni a processzorok frontján, ami Summit Ridge-et váltja le, míg a GPU-k esetében a Vega 11, a Vega 12 és a Vega 20 készül. Reális esély van arra, hogy a Pinnacle Ridge már az új gyártástechnológián használja, ahogy a Vega 20 is, viszont a szintén érkező Vega 11-es és 12-es GPU, valamint Raven Ridge APU esetében már csak csúszással lehetne megoldani az átállást, ami valószínűleg az AMD számára nem érné meg.

A GlobalFoundries szerint a 14 nm-es LPP node-ról kifejezetten egyszerű 12 nm-es LP-re váltani, ugyanis minimálisan kell átalakítani az eredeti dizájnt. Emiatt az új gyártástechnológia azokat a partnereket biztosan érdekelheti, amelyek már használják az aktuális FinFET eljárást.

Az arab tulajdonban lévő bérgyártó arról is beszámolt, hogy az iparág 16 nm-es FinFET megoldásaihoz képest az új 12 nm-es LP node-on 10%-kal gyorsabb lapkák tervezhetők, és 15%-kal jobb lehet a tranzisztorsűrűség is. A GlobalFoundries még megjegyezte azt is, hogy az új eljárásuk az analóg és RF (Radio Frequency) áramkörök gyártásának lehetőségét is felkínálja, valamint hatékonyabb autóipari felhasználásra szánt lapkák tervezhetők rá.

H​i​rdet​és

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​ir​d​e​tés​

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.