Újfajta stratégián gondolkodik a TSMC

Hirdetés

A TSMC a 28 nm-es gyártástechnológia bevezetésével kapcsolatban nem mondhatja el, hogy zökkenőmentes lenne. Jelenleg kevés partner elégedett a tajvani bérgyártóval. Ez elsősorban nem technikai, hanem inkább logisztikai jellegű probléma, így lényegében csak azok a cégek örülnek, amelyek első körben foglalták le az általuk szükségesnek vélt gyártókapacitást. Az eredmény azonban komoly kapacitáshiány, ami egyrészt akadályozza az igények kiszolgálását, illetve nehezíti a kisebb partnerek esetében az új gyártósorok bérlését. A helyzet a TSMC szerint 2013-ra megoldódik, de látva a probléma jellegét nem árt elgondolkodni azon, hogy miképp lehetne megelőzni a jövőben a hasonló szituációk kialakulását.

Morris Chang szerint a nagyobb partnerek igényei folyamatosan nőnek majd, így megfontolandó ötlet az egyes cégeknek egy teljes gyárat, vagy esetleg gyárakat biztosítani, és az igényeket folyamatosan ezek az üzemek szolgálnák ki. Az ötlet nem rossz, ugyanakkor rengeteg kérdést kell majd ezzel kapcsolatban tisztázni. A gyárak fenntartási költsége ugyanis elég nagy, így csak akkor működik hatékonyan ez a bizonyos gépezet, ha az adott gyár kihasználása maximális. Nagy kérdés tehát, hogy mi van akkor, ha egy cégnek esetleg később még sincs szüksége akkora kapacitásra, amit a hozzájuk rendelt gyár tud biztosítani. A költségeket valakinek állnia kell ekkor is, és ez a része már nem kedvez ennek az ötletnek. Közös gyárak mellett ez egyszerűbb, ugyanis a rendelkezésre álló, illetve felszabaduló kapacitás kiosztható, ami állandóan biztosítja a kellően magas kihasználtságot.

Persze Morris Chang felvetése nem most fog megvalósulni, sőt, gyakorlatilag csak egy lehetőség, amit mindenképpen érdemes megvitatni, mert ha valamit nem akar senki, akkor az egy újabb 2012-es év, amikor két nagyobb, és több kisebb partner is elégedetlen a rendelkezésre álló kapacitással.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés