A Qualcomm az UMC-nél és a Samsungnál is gyártat majd

Hirdetés

A TSMC 28 nm-es gyártókapacitással kapcsolatos problémáit ismerve régóta a levegőben lóg az a feltételezés, hogy a Qualcomm és az NVIDIA más bérgyártók szolgáltatását is igénybe venné. Bár a TSMC amennyire csak tud, megpróbál kedvezni az említett két cégnek, de az ellátás idén már semmiképp sem éri el a kívánt szintet. A Taiwan Economic News riportja szerint a Qualcomm már korábban tárgyalt az UMC-vel és a Samsunggal a 28 nm-es lapkák gyártásával kapcsolatban.

A hírek szerint az UMC-nél már túl van a tervezett lapka a tape-out fázison, és a gyártása a negyedik negyedévben megkezdődhet valamelyik 28 nm-es node-on. A Qualcomm havonta 3000-5000 waferre tart igényt, ami biztosíthatja a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC rendszerek 20-33%-át. Ennél persze bizonyos, hogy többre lenne szükség, de mindenképpen előrelépés történik. A Samsunggal való megállapodásról nincs konkrét részlet. A dél-koreai óriáscég 28 nm-es gyártástechnológiája nagyon eltér a TSMC-nél használt megoldástól, így több időbe telik áttervezni a lapkákat.

A Qualcomm természetesen továbbra is számít a TSMC szolgálataira, de több bérgyártóval kalkulálva kisebb a kockázata a mostani kellemetlen helyzet kialakulásának, amikor a bérgyártó gyártókapacitása akadályozza pár nagyon is versenyképes lapka eladását.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés