A TSMC elsőbbséget ad a Qualcomm és az NVIDIA számára

Számtalanszor került már elő a TSMC 28 nm-es gyártókapacitása, mely a hírek szerint a harmadik negyedév végéig mindenképpen szűkös lesz. A legjobb helyzetben az Altera, a Xilinx és az AMD van, mivel ez a három cég elsőként ugrott fejest az új gyártástechnológia kiaknázásába, így kellő mennyiségű gyártósorral, illetve tapasztalattal rendelkeznek. Az AMD szerint nincs is probléma a TSMC 28 nm-es gyártókapacitásával, de ugyanezt a véleményt az NVIDIA már nem osztja, sőt, a zöldek szerint még a kihozatal is rosszabb a vártnál.

Hirdetés

A helyzet igazából eléggé bonyolult, mert az NVIDIA és a Qualcomm gyártatná a lapkákat, de csak lassan jutnak gyártókapacitáshoz, ami annak is köszönhető, hogy számtalan kisebb cég is pályázik valamelyik 28 nm-es node-ra. Éppen ezért nemrég felröppent, hogy az említett két cég más bérgyártók után kutat, ami kellemetlen lenne a TSMC-nek, így a tajvaniak mindenképpen megoldást próbálnak találni a kialakult helyzetre. Az eddig kiosztott gyártókapacitást nyilván nem vehetik vissza, és nem oszthatják újra fel, hiszen ezekre egyrészt konkrét szerződés van, másrészt az egész egy jelentős leállással járna, ami a bevételkiesés szempontjából nem járható út, emellett a gyártósorokat is újra kellene hangolni a cégek eltérő igényeinek megfelelően, ami még rengeteg kiadást is maga után vonna, nem beszélve arról, hogy a kihozatal javítását szolgáló, beütemezett fejlesztések is késést szenvednének. Az egyetlen lehetséges alternatíva tehát az új gyártósorok priorizálása, melyről a DigiTimes be is számolt.

A Qualcomm számára már korábban megengedte a TSMC a priorizált gyártást, ám most az NVIDIA is pozícióba került. Mindez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az említett két cég exkluzív jogot kap az újonnan kiépített gyártókapacitás megszerzésére. Ez igen kellemetlen a TSMC leendő megrendelőinek, hiszen azzal, hogy az NVIDIA és a Qualcomm gyors kiszolgálása lett az elsődleges szempont gyakorlatilag elenyésző gyártósor marad az új partnerek számára.

Az NVIDIA és a Qualcomm alapvetően jól jár. Bár annyira nem jó a helyzetük, mint az első körben beugró vállalatoké, de az új egyezmény segít számukra, hogy tartsák az előre tervezett útitervet. Természetesen mindez anyagilag is nagyon fontos, hiszen a TSMC a 28 nm-es waferek esetében mindenkit egységesen szolgál ki, vagyis minden partner a megrendelt waferek után fizet. Ebből a szempontból a 40 nm-es gyártástechnológia esetében az NVIDIA volt kiemelt státuszban, ugyanis az említett cégnek az előző évben csak a jó lapkákat kellett megvásárolniuk, míg a rossz chipek a TSMC kasszáját terhelték. Ez a helyzet azonban 2012-ben megváltozott, így a rossz lapkákkal már a megrendelők számolnak el, ami anyagilag kellemetlenebb helyzet, főleg egy új gyártástechnológia bevezetésénél. Ennek megfelelően a birtokolt gyártókapacitás, illetve jobb kihozatal elérése mindennél fontosabb szempont lett az NVIDIA számára, hiszen a cég negyedéves eredményei idén jelentősen függnek majd az előbbi tényezőktől.

Úgy tudjuk, hogy a TSMC továbbra is tartja magát ahhoz, hogy megoldják a kapacitásproblémákat az idei esztendő harmadik negyedévének végére, így a negyedik negyedévben, illetve a következő év elején már kellő mennyiségű gyártósor lesz az új partnerek kiszolgálására is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés