Hirdetés

2017. október 21., szombat

Útvonal

Hírek » Elemi Kocka rovat

Bárki nyomtathat egy tourbillon szerkezetű mechanikus órát

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A tervező, egy svájci mérnök egy videón be is mutatja az összeszerelést, és ráadásul a tervrajzot is ingyenesen elérhetővé tette.

1795-ben Abraham-Louis órásmester fejlesztette ki a tourbillon szerkezetet, amelynek köszönhetően minden korábbinál pontosabb zsebórák elkészítése vált lehetségessé. A technológia jelentőségét tökéletesen jelzi, hogy bár ma már inkább esztétikai, mint műszaki értéke van, a gyártók inkább csak a drágább óráikba építik bele a presztízs szempontokat figyelembe véve.

3D nyomtatóval létrehozott óra: Az alkatrészek
3D nyomtatóval létrehozott óra: Az alkatrészek [+]

Cristoph Laimer svájci mérnök egy olyan tourbillon szerkezetű mechanikus órát tervezett az Autodesk Fusion 360 szoftver segítségével, amelynek alkatrészeit később egy Ultimaker 2 típusú 3D nyomtatóval hozta létre, és az összeépítést pedig egy videón dokumentálta. A készülék értelemszerűen jóval nagyobb, mint a hagyományos órák, viszont így sokkal látványosabb a dolog. A végeredményül kapott óra a mérések szerint percenként átlagosan fél másodperces eltérést produkált. Ez első hallásra meglehetősen soknak tűnhet, de figyelembe kell venni, hogy az alkatrészek műanyagból készültek. Cristoph Lambert egyébként az összes tervrajzot és dokumentációt elérhetővé tette ingyenesen bárki számára, azaz mindenki előtt adott a lehetőség, hogy nyomtasson magának egy tourbillon órát.

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.