Hirdetés

Partnereivel együtt tervezett CPU-dizájnt is bemutatott az ARM

A Cortex-X1 nem volt része az eredeti útitervnek, mert kilóg a cég tervezési filozófiájából, de mégis elkészült.

Az ARM a teljesen házon belüli fejlesztései mellett váratlanul bemutatott egy új, eredeti útitervekben nem jegyzett processzormagot, amely a Cortex-X1 névre hallgat, és a cég tervezési filozófiájával ellentétben nem az ideális energiahatékonyságra koncentrál. Az alapokat tekintve a vállalat nem újít, marad az ARMv8.2-A utasítás-architektúra, és a DynamIQ koncepció támogatása, de a korábbi magokhoz képest kevésbé fókuszál a fogyasztásra, és az ideális egyensúly helyett inkább a teljesítmény felé billenti a mérleget számos kérdésben.

A friss fejlesztés a Cortex-X Custom program része, ennek a lényege pedig az, hogy a vállalat a partnereivel együtt tervez processzormagot. Ezzel olyan specifikus igényeket is le tudnak fedni, amely miatt pár megrendelő kénytelen saját dizájnokkal előállni, holott igazából a célpiac miatt ezeket a költségeket megoszthatnák egymás között, vagyis az lenne az alapvető érdek, ha az ARM segítene megtervezni az ominózus fejlesztéseket.

Hirdetés

A Cortex-X1 gyakorlatilag egy szteroidozott Cortex-A78. Alapból 64-64 kB-nyi L1 utasítás- és adatgyorsítótárat kapott, akár 1 MB is lehet a magonkénti L2 gyorsítótár, a megosztott L3 gyorsítótár pedig elérheti a 8 MB-ot. Emellett 4 helyett 5 utasítás széles a decode, a rename sávszélessége elérheti a 8 makrooperációt ciklusonként, az L0-BTB (branch target buffer) 50%-kal nagyobb, vagyis 96 bejegyzést tud tárolni, emellett a makrooperációkat tároló gyorsítótár kapacitása háromezer bejegyzés lett, ami a Cortex-A dizájnok csúcsához képes duplázásnak számít.


[+]

A magon belüli integer rész gyakorlatilag megegyezik a Cortex-A78-cal, viszont az OOO (out-of-order) logika időablaka nőtt, mivel 160 helyett már 224 bejegyzést is lehet tárolni. Ennél is nagyobb változás, hogy az ARM megduplázta a lebegőpontos számítási kapacitást, mivel a Cortex-A78-ban található két darab, 128 bites NEON futószalagot további kettővel egészítették ki. Mindezeken túl a memóriaalrendszer az előbb említett magnál harmadával több load és store műveletet fog támogatni, továbbá az L2 TLB (translation lookaside buffer) is 66%-kal nagyobb, azaz kétezer bejegyzéses.

Nyilván a fentieknek meglesz a hatása a teljesítmény tekintetében, bár egyelőre még nincsenek konkrét adatok. Ami miatt ezektől a dizájnoktól ódzkodik az ARM az az egyensúly. Ahhoz ugyanis, hogy a Cortex-X1 extra teljesítményét kinyerjék a Cortex-A78-hoz viszonyítva, a fogyasztásban mindenképpen többet kell majd fizetni. Vannak olyan piacok, ahol viszont ez belefér, ahol inkább a teljesítmény kell, nem pedig az optimális energiahatékonyság. A Cortex-X1 pedig pont ezekre a területekre készül.

Arról keveset tudni, hogy a Cortex-X1-et mely partnerek fogják igényelni. Annyit tudni, hogy a Samsung biztosan része a Cortex-X Custom programnak, tehát arra lehet számítani, hogy a dél-koreai óriáscég lesz az egyik nevező. Ez az egész viszont egy több résztvevős fejlesztés, ahol olyan, több megrendelő által támasztott specifikus igények lefedése zajlik, amelyeket a házon belüli termékskála nem szolgál ki. Emiatt elég valószínű, hogy a háttérben vannak még megrendelők.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a Cortex-X1 a DynamIQ koncepcióval akár az ultramobil eszközökben is feltűnhet, hiszen egymagában azért nem fogyaszt olyan kezelhetetlenül sokat, és három további Cortex-A78-as maggal kiegészítve kialakítható egy négymagos dizájn, ami mellé be lehet még dobni egy négymagos Cortex-A55-ös klasztert. Ez a konfiguráció a teljesítményspecifikus ultramobil eszközökben nagyszerű alternatíva lehet.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés