Hirdetés

Mostantól egyedi utasításkészleteket is enged tervezni az ARM

Viszont nem mindenhova, így ez a lehetőség csak a beágyazott rendszerek piacára szánt lapkákhoz érhető el.

Az ARM az idei TechCon rendezvényén bejelentette, hogy a jövőben nem csak egyedi processzordizájnok, hanem egyedi utasításkészletek is tervezhetők a partnerek által, így még egyedibb fejlesztések hozhatók létre.

Az ARM Custom Instructions program nem mindenhol lesz elérhető, csupán a beágyazott rendszerek piacára szánt architektúra kerül ilyen módon a célkeresztbe, vagyis az ARMv8-M ISA-t használó processzorok megrendelői élhetnek a lehetőséggel. Itt is azonban csak a Cortex-M33-as magtól, amelyet még 2016-ban leplezett le a cég. Ez a limitáció egyébként nem igazán lényeges, mert a kisebb teljesítményű ARMv8-M-nek számító Cortex-M23-as dizájn eleve a rendkívül alacsony fogyasztású rendszerekben hasznos, ahol nincs kifejezetten igény az egyedi utasításkészletre.


[+]

Az ARM a fragmentáció elkerülése érdekében az alapértelmezett utasítás-architektúrát nem engedi módosítani. Ez garantálja, hogy minden egyes lapka kompatibilis egymással egy bizonyos futtatási hátteret tekintve, a partnerek csupán a dekódoló- és a feldolgozóblokkba tervezhetnek saját utasításkészlettel dolgozó hardvert. Az ezekre írt alkalmazások már nyilván igénylik az érintett részegységek elérhetőségét, de végeredményben mindenképp ott lesz az összes lapkában egy szabványos alap, és ha az nem elég jó, akkor opcionálisan ki lehet a rendszert egészíteni, amire majd az érintett cégek biztosíthatják a szoftveres hátteret.

Nagyon lényeges még, hogy az egyedi utasításkészletek elérhetők lesznek a partnerek számára, vagyis az iparági szereplők egymásért dolgoznak, így bizonyos hasznos utasításokat le lehet másolni, vagyis ha nem is vállnak teljesen szabvánnyá, kellően nagy lehet a hardveres támogatás mögöttük, hogy egyre több alkalmazás vegye számításba ezek létezését. Ez viszont csak az utasításokra igaz, hardveres implementációt már minden esetben az egyes cégeknek kell megoldani. Ez azért hasznos, mert így megvalósul az iparági szereplők közötti verseny a gyakorlati teljesítményre vonatkozóan, miközben az érintett utasítások szempontjából egymást segítik.

Az ARM Custom Instructions program nem tartalmaz további licencköltségeket a már meglévő üzleti modellen túl, ami szintén egy nagyon jó döntés az ARM részéről, hiszen így gyakorlatilag szabaddá teszik az innovációt, kiterjesztik a fejlesztési lehetőségeket a partnereikre, miközben a felvállalt kockázatok senkinek sem lesznek lényegesen nagyobbak.

Azt nehéz megjósolni, hogy milyen utasítások jönnek. A piacot tekintve a sláger a titkosítás, illetve a gépi tanulás, tehát a legtöbb kutatás valószínűleg ezekre fókuszál majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés