Pentium 4 processzorok 1 MB gyorsítótárral?

Hirdetés

Szigorúan nem hivatalos források szerint az idei év végére az Intel a Pentium 4-es sorozatába 1 MB gyorsítótárral rendelkező CPU-kat vesz fel. Mint tudjuk, a cégnek gondjai vannak a 90 nm-es, feszített szilíciumos gyártástechnológia bevezetésével, ami a Prescott processzorok megjelenését késlelteti. Az Intel emiatt kénytelen meglevő processzorait erősíteni az AMD Athlon 64 ellenében.

Év végéig 2.80, 3.00 és 3.20 GHz-es változatokra számíthatunk, mely a jelenlegi Northwood magot tartalmazza, azonban 1 MB cache található bennük. Áruk pedig megegyezik a jelenlegi, 512 KB L2 gyorsítótárral szerelt változatokéval, így október 26. után 417, 278, illetve 218 dollárért kaphatjuk meg a 3.20, 3.00, és 2.80 GHz-es CPU-t.

A Prescott magos processzorok kereskedelmi mennyiségben legkorábban 2003 legvégén, vagy 2004 első negyedévében várhatók, 3.20 és 3.40 GHz-es órajelen. Ezek a processzorok 1 MB L2 gyorsítótárat tartalmaznak, így megjelenésük után, az Intel tervei szerint ugyanazért az árért még nagyobb teljesítményt nyújtanak.

Ami egyelőre nem világos, az az, hogy a Prescott előtt debütáló Pentium 4 processzorok 1 MB gyorsítótára L2, vagy L3 szintű lesz-e. Azt tudni, hogy a Pentium 4 Extreme Edition, a Xeon processzorok mintájára – nagy L3 cache-t kapott. Az új processzorok esetén is elképzelhető ez a megoldás, ekkor ugyanis egyszerűen az 1 MB L3 gyorsítótárat tartalmazó Xeon DP processzorok újra kiadásáról lesz szó. Ha így történik, az arra utal, hogy hamar kijön a Prescott.

Amennyiben az új processzorok megnövelt gyorsítótára L2 szintű, az a Northwood mag áttervezését jelenti. Ha az Intel mérnökei erre a megoldásra "kényszerültek", az azt jelentheti, hogy hosszabb időre kellett „berendezkedniük”, vagyis a Prescott gyártásával még nagyobb problémák vannak, s a Pentium 4-nek tovább kell tartania a frontot az Athlon 64-gyel szemben. Az utóbbi egy, másfél évben az AMD volt ebben a helyzetben, vagyis a régebbi K7 architektúrának kellett kitartania az egyre gyorsuló Pentium 4-ek ellenében. Lehet, hogy most fordul a kocka?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés