Frissítve: Szervercsere utórezgések

Szombat reggel sikeresen üzembe állítottuk "R8" kódnevű új adatbázisszerverünket, írtunk is róla boldogan, itt. A régi vas már nagyon nem bírta, a 80-90-es loadok és súlyos I/O limitek gyakorlatilag minden estére élvezhetetlenül lassúvá tették a "PH!-t". Az új gép szerencsére egy Fekete Lacit megszégyenítő erőművész, memóriából pedig annyi van benne, amennyiről még életünkben nem hallottunk (meg nem erősített hírek szerint 32 db RAM slot van az alaplapon... "lyézusom", hangzana a klasszikus döbbent csend).

Ennek ellenére sajnos belefutottunk egy anomáliába, amivel egyelőre nem tudtunk mit kezdeni, és per pillanat ötletünk sincs, hogy mi az oka... és így mi a megoldása. A hibajelenség:  bizonyos usereknél az adatbázisszerver cseréje óta használhatatlanul lassúak a PH! site-ok, de nem úgy, mint a köhögős szervernél (jön minden folyamatosan, csak piszok lassan), hanem oldalletöltésenként kb. egy percre "megakad". Magyarán nem történik semmi, csak vár, vár, aztán bumm, behozza az oldalt. Következő kattintásnál dettó.

Feltűnően sok esetben Windows XP SP2/SP3 az operációs rendszer, de jópáran jelezték, hogy ugyanilyen OS mellett hasít minden, nincs gond. Sok az érintettek közül a mobilnetes, de mások jelezték, hogy UPC-s net mellett is gond van. Egyik csapattagunk meg A számítógépén több netkapcsolat mellett is produkálja a tüneteket, míg B számítógépén ugyanezen netkapcsolatoknál semmi gond.

Nem rajzolódott még ki semmilyen egzakt minta. Némi háttérinfó, hogy nem csak az adatbázisszerver változott (amivel egyébként senki sem kommunikál közvetlenül amúgy sem, csak a webszerver), hanem új switchre is került a webszerverrel együtt. A switch típusa és konfigurációja ugyanakkor teljesen azonos az előzővel...

Dolgozunk a hiba elhárításán, de sajnos egyelőre sötétben tapogatózunk. Ami miatt ez a bejegyzés született, az egyrészt az, hogy szeretnénk elnézést kérni az érintettektől. Abszolút zavar minket a helyzet és szeretnénk megoldani, csak túlmutat rajtunk per pillanat. A másik célja a hírnek, hogy megpróbáljunk közösen valami mintát találni, infót gyűjteni. Épp ezért, ha bárki érintett kipróbálta már azonos gép és több netkapcsolat, vagy azonos netkapcsolat és több gép a variációkat, ne tartsa magában az eredményt, természetesen OS/böngésző megjelöléssel, abból baj nem lehet.

Köszönjük, és mégegyszer elnézést kérünk mindenkitől!

UPDATE: akinek gondja van, olvassa el ezt, aztán jelezzen vissza ezen bejegyzés topikjába, hogy megoldódott-e!

Azóta történt

Előzmények