Az új Hardverapró: a fizetési és az értékelési rendszer

Márciusban valamikor útjára indul első olyan fejlesztésünk, amit nem házon belül követett el az aktuális Kódterminátor (kezdeti években Parci, majd Panther, végül Lezso6), hanem sok-sok pénzért egy profi, tapasztalt fejlesztőcég (Webinform) hoz létre. Ennek legfőbb oka a házon belüli fejlesztés kapacitáshiánya (ráncfelvarródik a Prohardver és a Mobilaréna is egy hónapon belül, picit az IT cafén is tekertünk a napokban, két teljesen új portált is indítunk hamarosan stb.), valamint a Webinform valós tapasztalata más, micropayment alapú, szolgáltató weboldalakkal.

Mert az új Hardverapró - minimális kivételtől eltekintve - nem lesz ingyenes. Leírtuk már párszor, utoljára ezen olvasói bejegyzéshez kapcsolódó topikban, de biztos még sokan nem látták, így jobb, ha elhangzik itt is, akkor is, ha jelen írás lényege nem ez. Azért nagyon röviden, hogy az irányok meglegyenek: a fizetési rendszer:

  • az oldalon emelt díjas sms-sel, bankkártyás utalással, mobilvásárlással és paypallal(?) lehet majd fizetni.
  • a hirdetésfeladás egy még nem meghatározott kis számig (évente x darab) ingyenes lesz, majd fizetni kell minden egyes újabb hirdetésért. Egy hirdetés 30 napig lesz érvényes, hosszabbítani kedvezményesen lehet.
  • a kiemelésekért (fixen lista elején tartás, up-olás, átszínezés a listában, külön ajánlat boxba kiemelés stb.) minden esetben fizetni kell, érvényességi idejük 7 nap lesz.
  • régi Prohardver (Mobilaréna, IT café stb.) tagoknak (fórumos rang alapján) jár némi kedvezmény az ingyenesen feladható hirdetések számában.
  • a bazárokra külön meghatározott, magasabb díjak vonatkoznak, cserébe a feladott hirdetés jóval hosszabb lehet stb.

A díjkötelesség oka nagyon egyszerűen fogalmazva az, hogy a Hardverapró jelenleg veszteséget termel (nem, a bazárok zöme nem fizet, alkudozik, sír, kifizet 2 hónapot és eltűnik stb.) iszonyatos munkát ró ránk és nem fenntartható így. Mint látható, a konkrétumok nincsenek még kidolgozva, inkább a koncepció állt össze.

Nézzük viszont a fő újítást, az értékelési rendszert!

Az első fő probléma, amivel szembesültünk a tervezés során, hogy sok esetben maga a vásárlás (tranzakció) nem is azonosítható, hiszen vevő megnézi az eladó adatlapján a mobilszámát, felhívja, megveszi, kész. Nálunk így semmi nyoma nem marad, hogy kik között zajlott a tranzakció, illetve az esetleges átverések későbbi felderíthetőségét is nagy mértékben rontja. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy:

  • az oldalt böngészők számára alapesetben nem látszik az eladó elérhetősége, a kapcsolatot felvenni csak úgy tudják, hogy vevő privátot ír eladónak, majd ott megbeszélik a részleteket. Ez azért is fontos, mert így létrejön az adatbázisunkban egy kapcsolat az eladó és a potenciális vevő között (potenciális, mert lehet, hogy csak alkudozik, kérdez, de végül nem veszi meg a cuccost).
  • minden hirdetésnél lesz egy "vásároltam tőle" gomb.
  • minden hirdetésnél (és hozzászólásnál stb.) lesz egy "jelentem" gomb.

Tegyük fel, hogy vevő vagyok. Miután megvettem egy terméket, rábökök a "vásároltam tőle" gombra. Eladó kap egy emailt/privátot, hogy erősítse meg, hogy tényleg én vettem meg a szajrét. Ha megerősíti, mindketten értékelhetik a másikat.

Tegyük fel, hogy eladó vagyok. A hirdetésem kétféleképp zárulhat: vagy én magam érvénytelenítem (mert megvették, vagy mert mégsem akarom eladni, vagy szobatársam vette meg stb.), vagy lejár a 30 napos érvényességi idő. Bárhogy is, a rendszer piszkál majd, hogy jelöljem meg az érvénytelenítés okát. Ha eladtam a terméket, a rendszer kiadja a vevőjelöltek listáját (akik privátot küldtek a hirdetésre nekem), én kiválasztom a tényleges vevőt és értékelem (aminek hatására a rendszer aztán őt is piszkálja, hogy értékeljen engem).

Nézzük a csúnyább eseteket!

Tegyük fel, hogy eladó vagyok, és átvertem vevőt. Hülye lennék értékelni őt, egyszerűen nem adom meg, hogy kinek/kiknek adtam el a terméket. Vevő viszont benyomja a "jelentem" gombot, ez azonnal felkerül a moderátorok/hardverapródok "todo" listájára, akik engedélyezik vevőnek az értékelést. Vevő értékel engem, ami után én is értékelhetem őt (nyilván nem fogunk verset írni egymásnak...). A moderátorok megvizsgálják az esetet, alkalmasint dönthetnek a kizárásomról.

Tegyük fel, hogy vevő vagyok, és azzal szórakozom, hogy benyomom tökig ezer hirdetésnél a "vásároltam tőle" gombot. Az eladók egy része megunja, "jelent" engem, a moderátorok meg kivágnak, mint macskát a wc-re.

Tegyük fel, hogy eladó vagyok, és regisztrálok csak azért ezer usert, hogy pozitív értékelést adjak magamnak. Egyrészt, ha egy kamu userem megveszi a hirdetésem, és engedélyezem neki az értékelést, a hirdetésem inaktívvá válik. Ha újra feladom minden egyes értékeléshez, nos, az elég drága lesz. Másrészt, lesz egy csomó értékelésem egy csomó "egy értékeléses" usertől.

Ja, ha két ember értékelte egymást, onnantól folytathatják ezt a konkrét értékelést, magyarán lehet reagálni egymás állításaira onnantól (adott értékelésen belül, persze).

Stb.

Márpedig, és ez a lényeg, az értékelések központi szerepet töltenek majd be, minden usernél gombnyomásra lekérhető és elolvasható lesz az összes, de amúgy is jelzi kis grafikonnal is a rendszer már a hirdetések listájánál is. Nem nagyon éri majd meg tehát trükközni, új usereket regisztrálni stb. Nem arról van szó, hogy senki sem fog élni ezzel a "lehetőséggel", a rendszer nem 100%-os, de remélhetőleg "elég jó".

Fontos újítás lesz még, hogy a rendőrségi ügyekhez szükséges adatkérés egy-egy feljelentett userről egy gombnyomásra működik majd. Ebből a felhasználók mit sem érzékelnek, de remélhetőleg az ilyen ügyek jóval hamarabb megoldódnak, a csalók megkapják méltó büntetésüket. (most is megkapják, nem is értem, hogy miért gondolja azt bárki, hogy nem, hiszen IP logtól kezdve minden van róla... csak lassabban)

Röviden ennyi. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy mindezt nem azért "dobtuk most be", hogy szavazást tartsunk róla, inkább csak mesélni szerettünk volna az új rendszerről. A hozzászólásokat értelemszerűen figyelni fogjuk, ám már most leszögeznénk, hogy jópár olyan kérdéskör van, ami hiába vetődik fel, nem lesz opció  változtatni rajta (hogy egy nagyon banálisat mondjuk: "ne legyen inkább fizetős az új Hardverapró").

Azóta történt

Előzmények