Az előd minden hibáját kijavította a Surface Duo 2

A Microsoft ismét letarolná a piacot, de az új dizájn ellenére az árazás még mindig furcsának tűnhet.

A Microsoft az előző év nyarán mutatta be a Surface Duo nevű készüléket, amelynek legfurcsább oldala az volt, hogy Windows helyett Android 10 operációs rendszert használt. Ez még akár jól is elsülhetett volna, de a vállalat 1400 dolláros áron kezdte árulni, amely később ugyan lecsökkent a felére, de olyan nagy sikert így sem futott be a fejlesztés. A redmondi óriáscég azonban nem adja fel, és még egyszer megkörnyékezik a piacot, immáron a Surface Duo 2-vel.

A koncepció kicsit sem változott, a vállalat meg van győződve arról, hogy az alapötlet megfelelő. Emiatt az új rendszernek is két darab AMOLED kijelzője van, de ezek már 5,6 helyett 5,8 hüvelykesek, amelyek 1892x1344 pixeles felbontást kínálnak. A rendszer természetesen 360 fokban kihajtható, vagy akár 180 fokban kinyitva egy 8,3 hüvelykes tabletté változtatható, ilyenkor a két megjelenítő kombinált felbontása 2688x1892 pixel lesz, és a munkát most is a Surface Pen segíti.


[+]

Látszólag a kijelző frontján apróbb változások vannak, de lényeges újítás, hogy az új panel 90 Hz-es képfrissítésre is képes, ráadásul támogatja a variálható frissítési frekvenciát is.

A 284 grammosra hízott okostelefonon belül a Qualcomm Snapdragon 855-öt felváltotta a Snapdragon 888-as SoC, illetve a rendszermemória 6-ről 8 GB-ra bővült, és LPDDR4X helyett LPDDR5 szabványú. Az adattároló tekintetében az alapot továbbra is 128 vagy 256 GB-os UFC 3.0-s NAND flash szolgáltatja, de a Micorosft mostantól kínál egy 512 GB-os verziót is.

A Microsoft nagy figyelmet fordított a kamerára, illetve most már kamerákra, mivel egy 12 és egy 16 megapixeles, illetve egy 12 megapixeles 2x telefotó lencsés egység áll mostantól rendelkezésre, és funkcionálisan is bővültek a lehetőségek. Többek között mostantól lehetséges a HDR, illletve a 4K-s 60 Hz-es tartalmak rögzítése, de 120 vagy 240 képkocka/másodperc mellett a lassított felvétel is opció lehet, igaz csak 1080p-ben. Ha ez nem lenne elég, akkor az előlapon is helyet kapott még egy 12 megapixeles kamera. Itt látható, hogy a Surface Duo 2 nagyon belehúzott, de erre volt is oka, mert a kamera volt az a terület, ahol az első generációs fejlesztés eléggé vérzett.

Természetesen az IEEE 802.11ax-es Wi-Fi és Bluetooth 5.1-es modul nem maradhatott le, ahogy az USB 3.2 Gen2 Type-C sem, de adott az 5G is a rendszerchipbe integrált x60-as modem által. Kifejezetten nagy bónusz a DisplayPort Alt Mode támogatása az említett USB aljzaton keresztül, plusz az akkumulátor kapacitása 4449 mAh-ra nőtt, ami 28 órányi beszélgetést, illetve 15,5 órányi videolejátszást tesz lehetővé.

A Surface Duo 2 marad az Androidnál, de továbblép a 11-es verzióra. A szoftveres oldalon a cég az előzőleg kitaposott, egyelőre mérsékelten sikeres utat járja, vagyis adott az egyedi felhasználói felület, a Microsoft 365 integrálása, az applikációk pedig letölthetők a  Google Play áruházán keresztül.

Mindennek a Microsoft újra megkéri az árát, hiszen a 128 GB-os alapmodell is 1500 dollárba kerül, míg a 256 és 512 GB-os testvérek rendre 1600 és 1800 dollárért kínálják majd magukat. Annyit azért fel lehet hozni a Surface Duo 2 védelmében, hogy ezúttal nincsenek a dizájnnak nagyon elmaradott részei, ahogy a korábbi hardver esetében a kamerarendszer, esetleg az 5G hiánya, ráadásul értékes képességek is kerültek bele, tehát úgy-ahogy most ez az ár megmagyarázható, de nehéz megjósolni, hogy a piac lenyeli-e.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés