Mindenhol a maximumra törekszik az új Qualcomm SoC

A Snapdragon 888 a Samsung 5 nm-es node-ját veti be a siker érdekében.

A Qualcomm leleplezte a legújabb csúcskategóriás rendszerchipjét, amely az integrált 5G-s modemmel, illetve a modern, 5 nm-es gyártástechnológiával komoly tényező lehet a jövőre érkező csúcstelefonok tekintetében. A friss, ultramobil megoldásokba érkező termék paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Qualcomm 800-as sorozatú ARMv8-as, új Snapdragon rendszerchip
Típus Snapdragon 888
Modem integrált (LTE/5G - X60)
Processzorarchitektúra ARMv8-A
Heterogén dizájn DynamIQ
CPU-magok száma,
órajele és típusa
1 darab, 2,84 GHz Cortex-X1
3 darab, 2,42 GHz Cortex-A78
4 darab, 1,8 GHz Cortex-A55
IGP típusa Adreno 660
Memóriabusz 4x16 bites
Támogatott memória
LPDDR5 (3200 MHz)
HEVC segédprocesszor
van (dekódolás/kódolás, 10 bit HDR)
DSP és NPU típusa
Hexagon 780 és HVX+Tensor
Triple ISP 200 / 3 x 28 megapixel
(Spectra 580)
Gyártástechnológia 5 nm LPE (Samsung)

A Qualcomm az utóbbi időben már nem foglalkozik a Cortex magok módosításával, egyszerűen azt a dizájnt használják, amit az ARM biztosít, de azért a teljes processzorrészt elnevezték Kryo 680-nak, ennek ugyanakkor nincs jelentősége. Az L2 gyorsítótárak tekintetében viszont lényeges kiemelni, hogy a legjobb mag 1024 kB-ot, a három közepes opció 512 kB-ot, míg a négy leglassabb egység 128 kB-ot kap, de mindegyik osztozik egy 4 MB-os L3 gyorsítótáron, és még van egy 3 MB-os cache a memóriavezérlőn, amit a többi hardverelem is elér. Itt érdemes észrevenni, hogy az ARM eredetileg 8 MB-os L3 gyorsítótárat vizionált az új generációs rendszerchipeknek, de a Snapdragon 888 mégis maradt a 4 MB-nál, amit a fejlesztést végző cég azzal magyarázott, hogy a több gyorsítótár egyelőre nem kifizetődő, mivel relatíve sok tranzisztort elvisz, miközben arányaiban akkora előnyt nem ad. Ultramobil szinten amúgy is nagy jelentősége van az optimális egyensúly megtalálásának, hiszen eléggé kötött fogyasztási keretek között kell működnie a készülő lapkának.

A memóriavezérlő mostantól csak LPDDR5 szabványt támogat, az elérhető memória-sávszélesség pedig eléri az 51,2 GB/s-ot. Ez elég lehet az Adreno 660-as IGP-nek, amelyről a vállalat szokás szerint nem közölt részleteket, csak annyit tudni, hogy az Adreno 650-hez viszonyítva nagyjából 35%-kal gyorsabb, emellett támogatja a VRS, azaz a variable rate shading funkciót, amely DirectX 12 és Vulkan alatt is kihasználható, noha utóbbi API-n belül ez a teljesítménynövelést biztosító képesség nincs külön elnevezve. Multimédiás szempontból viszont nincs lényegi előrelépés a videokodoló és -dekódoló blokkok gyakorlatilag ugyanarra képesek, amire a Snadragon 865 esetében.


[+]

Az AI teljesítmény szempontjából a Qualcomm 26 TOPS-ot számol, amiben benne van az összes részegység, vagyis a DSP-n és az NPU-n át a specifikus gyorsítók, az IGP és a CPU is. Viszonylag sokat változott a Hexagon, amelynek a 780-as változata került beépítésre, de a gépi tanulás szempontjából a kombinált képességek a lényegesek, így a DSP és az NPU mellett az IGP is sokat számít. Az Adreno 660 éppen ezért ki van egészítve mátrixszorzást megvalósító operációk támogatásával, míg a Hexagon blokkon belül a skalárfeldolgozók teljesítménye 50%-kal nőtt, a Tensor feldolgozók tekintetében pedig kétszeres az előrelépés. Ezeknél is sokkal fontosabb, hogy a 16-szor nagyobb belső SRAM memória, ami lehetővé teszi a nagyobb neuronhálókkal való hatékony munkavégzést.


[+]

Mivel a Snapdragon 888 már 5 nm-es node-on készül, egészen pontosan a Samsung eljárásán, belefért az 5G-s, X60-as modem integrálása, ami elvárható lépés volt, hiszen a jövőre érkező csúcstelefonoknál az 5G támogatása alapkövetelmény lesz. Érdekes lépés még a három DSP, ami három kamera konkurens kezelését is megoldja.

A Qualcomm a Snapdragon 888-at a csúcstelefonokba szánja, és jövőre érkeznek majd erre épülő készülékek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés