Steppingváltás a kétmagos Intel processzoroknál

Az Intel értesítést adott ki partnerei részére kétmagos asztali processzorainak steppingváltásáról. A Smithfield kódnevű magra épülő Pentium Extreme Edition 840, illetőleg a Pentium D 820, 830 és 840 processzorok a jelenlegi A0 helyett ősztől a B0 revízióban lesznek elérhetők.

A váltásról egyelőre nem sokat tudni; a CPUID azonosító F44-ről F47-re módosul, és új S-Spec adatok is lesznek. Az Intel mást nem hozott nyilvánosságra a változásokkal kapcsolatban, azonban felhívja a partnerek figyelmét a processzorok mechanikai, elektromos és hőtani jellemzőit leíró új specifikációra. Mindez leginkább azt sejteti, hogy a chipek energiagazdálkodásában állhat be némi változás. Az B0 stepping tűkompatibilis lesz a ma forgalmazott CPU-kkal, az Intel azonban alapos teszteket ajánl az alaplapgyártóknak a stabilitás megőrzése érdekében.

A megújult chipek mintáit augusztus elejétől kezdve szállítják, kereskedelmi forgalomba kerülésük pedig október 21-étől esedékes. A kétmagos processzorokat 90 nm-es csíkszélességű technológiával gyártják; a Pentium D-k támogatják a 64 bites működést, az EDB memóriavédelmet és az Enhanced Speedstep energiamenedzsmentet, a Pentium Extreme Edition 840 ezenkívül Hyper-Threadinggel képes megduplázni a (kvázi) szimultán végrehajtott kódszálak számát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés