Sok ezerszer jobb akkumulátorokra van kilátás

Manapság a mobil eszközök térnyerésével az akkumulátorok folyamatos fejlesztése elengedhetetlenné vált, de a radikális előrelépéshez komolyabb változások szükségesek. Az Illinois Egyetem kutatói egy olyan lítiumionos akkumulátortechnológiát fejlesztenek, mely kétezerszer erősebb, mint az aktuális megoldások, ráadásul ezerszer gyorsabban tölthető, illetve a méretük is harmincadjára csökkenthető. Nagy számokról van szó, így nem csak evolúciós lépcsőről beszélhetünk, hanem konkrétan forradalomról!

Hirdetés

Az újítás megértéséhez érdemes az aktuális energiatárolást megérteni. Jelen pillanatban képesek vagyunk rengeteg energiát tárolni kis helyen a szuperkondenzátorokkal, de ezt csak pár másodpercig tudjuk megtenni, így jóval hosszabb távon be kell érni számottevően kevesebb energia tárolhatóságával. A lítiumion akkumulátorok ebből a szempontból a legjobb megoldások, így a legtöbb eszköz ezekre épít. A korlátokkal azonban naponta szembesülünk a lemerült eszközök töltőre csatlakoztatása során, de jobb híján megfelel a technológia.


[+]

Az Illinois Egyetem kutatóinak megoldása amellett, hogy megőrzi a lítiumionos megoldások élettartamát, a szuperkondenzátorokkal vetekszik a tárolható energiasűrűség szempontjából. Ezt úgy érik el, hogy az anód és katód struktúrák háromdimenziós, lyukacsos szerkezetet alkotnak, miközben az aktuális lítiumionos technológiák többsége kétdimenziós és az anód grafit, míg a katód struktúra lítiumsóból áll. A háromdimenziós struktúrák kialakítása persze nem egyszerű. A kutatók üvegszubsztrátumra polisztirolt helyeztek, amibe elektrodepozit nikkel került. Az így keletkező struktúrák közül az anód elektrodepozit nikkel-ón, míg a katód mangán-dioxiddal lesz kezelve. Ennek az eredménye, hogy a pórusos elektródok felülete a jelenlegi sokszorosára nő, így sokkal több energiát képesek eltárolni.

A kutatók már apró energiaforrást előállítottak, de még sok, évekig tartó fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy nagyobb méretben is kivitelezhető legyen, illetve az előállítási költségeket is vállalható szintre kell hozni, ami az alapfeltétele annak, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Előzmények

Hirdetés