CES 2013: gombokat az érintőképernyőre!

Az érintőképernyők előretörésével egyre többször merül fel az igény, hogy a termék valamilyen formában adjon visszajelzést az érintésre bevitt parancsról. Ezt az okostelefonoknál főleg a rezgő funkcióval oldják meg, így valamilyen formában a felhasználó érzi, hogy történt valami. A tableteknél azonban jóval nagyobb maga a termék, így egy apróbb rezgés sem ad olyan élményt, mint egy apróbb masinán. Ennek megfelelően a tableten való gépelés lényegében mentes mindenféle visszajelzéstől, és az egybeolvadó felületen bizony nem nehéz elütni egy-egy betűt. Ezen a ponton a fizikailag létező billentyűzet még mindig óriási előny, hiszen ezt a felhasználók nagy többsége már megszokta.


(forrás: Softpedia)

A Tactus azon dolgozik, hogy az érintőképernyőre a semmiből varázsoljon gombokat. A vállalat Morphing Tactile technológiája rendkívül érdekes. Alapvetően egy olyan bevonatról van szó, melynek a teljesen sík alakja megváltoztatható. Ezen azt kell érteni, hogy ha a tablet esetében előugrik a virtuális billentyűzet, akkor a Tactus szoftver azonnal kiemeli a gombokat a kijelzőn. A cég a konkrét működést titkolja, de annyit már lehet tudni, hogy alapvetően a felületen a gombok elővarázslását egy szoftver végzi, vagyis technikailag bármilyen fizikai állapot előidézhető, így például a játékok vezérléséhez is megoldható a virtuális gombok fizikai kiemelése. A vállalat célja, hogy a gépelési élmény a tableten pont olyan legyen, mintha az egy fizikai billentyűn történne.


(forrás: Engadget)

Fontos kérdés, hogy a Morphing Tactile technológiát használó kijelző mennyire tűri a fizikai behatásokat, hiszen ahhoz, hogy gombok teremjenek a semmiből, valamennyire rugalmas felületre van szükség, ami esetleg karcolódhat is. A vállalat a belső tesztelések alatt kifejezetten jó eredményeket mért, így rendkívül elégedettek a strapabírással. A rendszer egyébként lényegében energiatakarékos is, de természetesen a felület fizikai állapotának megváltoztatása nincs ingyen, vagyis valamekkora energiát igényel, ám az adott állapot fenntartása semmilyen formában nem emészti az akkumulátort.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés