Sok a drón, sok a probléma

Az Egyesült Királyságban alaposan elszaporodtak a drónok, és velük a problémák – vajon nálunk is ez várható?

Hirdetés

Világszerte ugrásszerűen nő a drónok népszerűsége, és nemcsak a filmesek vagy a hatóságok használják őket előszeretettel, hanem a magánemberek is. Azonban ahogy lenni szokott, a lehetőség nem jár együtt a tudással, máshogy fogalmazva: a drónhasználat kultúrájának kialakulása nem követi a repülő szerkezetek számának növekedését.


[+]

A Press Association által megszerzett statisztikák szerint az Egyesült Királyságban 2016 és 2015 között háromszorosára nőtt a drónokkal kapcsolatos hivatalos panaszok száma – 2014-hez viszonyítva pedig több, mint tízszeres az arány. Tekintetbe véve a hazai viszonyokat, könnyen lehet, hogy kis késéssel, de nálunk is hasonló folyamatra kell számítani.

Ami a konkrét panaszokat illeti, a legtöbben magánszférájuk megsértése kapcsán jelentkeztek a rendőrségnél, leginkább azért, mert a szomszédok állandóan az ő kertjük fölé repültek a drónokkal, akár kukkolási, akár más okból. Sok – egész pontosan 59 – esetben fordult elő, hogy a repülő szerkezetek túl közel kerültek utasszállító repülőgépekhez, de az is előfordult, hogy börtönben ülő társaiknak, rokonaiknak csempésztek be tiltott tárgyakat velük. Ehhez részben kapcsolódó probléma, hogy a bűnözők is előszeretettel kezdik használni a drónokat terepszemléhez: betörés előtt ellenőrzik, hogy van-e nyitott ablak, ég-e valahol a villany, és így tovább.

Azóta történt

  • Defibrillátort a drónra

    Az rendszer egy svéd startupé, az előzetes eredmények pedig igen biztatóak.

  • Sasok vs. Drónok: 1:1

    Úgy tűnik, mégsem jó ötlet sasokat használni a drónok elfogására: a hollandok is inkább lemondtak erről.

Előzmények

Hirdetés