Sasok vs. Drónok: 1:1

Úgy tűnik, mégsem jó ötlet sasokat használni a drónok elfogására: a hollandok is inkább lemondtak erről.

Sokan és sokat foglalkoztak már a tiltott területek felé berepülő drónok problémájával, amelyet a hatóságok többféle módon igyekeztek kezelni. Volt, ahol a elektromágneses puskára gondoltak, előkerültek hálóval felszerelt „drónvadász-drónok” is, de például a hollandok egy sasokból álló egységet is kiképeztek arra, hogy a nem kívánatos helyen tartózkodó repülő eszközöket leszedjék a levegőből.


[+]

Nyilvánvalónak tűnt, hogy az élete nagy részét levegőben, ezen belül is vadászattal töltő madár számára gyerekjáték lesz egy drón elkapása, és az első kísérletek elég biztatóak is voltak, aminek hála több helyen is felmerült hasonló csapatok felállítása. Mostanra viszont kiderült, hogy azért mégsem tökéletes minden, ugyanis a hollandok inkább a projekt leállítása mellett döntöttek. A problémák között az egyik a madarak megbízhatatlansága volt. Több esetben is előfordult, hogy a drónokra induló sas figyelmét elterelte valami más izgalmasabb préda vagy esemény. Emellett állatvédelmi szempontból sem volt ideális az ötlet, a drónok propellerei ugyanis a rossz szögből érkező ragadozónak sérüléseket is okozhattak.

Most tehát a holland hatóságoknak a technológia kínálta alternatívák felé kell nézni, használhatják például a DroneShield „drónpuskáját”.

Azóta történt

  • Drónnal támadnak rendőrökre

    Egyre szofisztikáltabbak a bűnözők, akik már nemcsak megfigyelésre vagy csempészetre, de „légierőként” is használják a drónokat.

Előzmények

  • Sok a drón, sok a probléma

    Az Egyesült Királyságban alaposan elszaporodtak a drónok, és velük a problémák – vajon nálunk is ez várható?

  • Sasok a drónok ellen

    YouTube-on többször láttuk már, hogy madarak milyen ügyesen tudják elkapni a drónokat. A francia hadsereg most sasokból hozott létre drónvadász egységet.

  • Az internet álma: macska a drón ellen

    Az internet alighanem két legnépszerűbb témáját sikerült egy Reddit felhasználónak egyesíteni: a macskákat és a drónokat.

Hirdetés