Hirdetés

2018. június 23., szombat

Defibrillátort a drónra

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az rendszer egy svéd startupé, az előzetes eredmények pedig igen biztatóak.

Hirtelen szívmegállás, szívinfarktus esetén másodperceken múlhat a túlélés – zsúfolt városi környezetben azonban könnyen lehet, hogy ezeket a másodperceket a mentő a dugóban állva tölti el. Erre a helyzetre készült fel a svéd FlyPulse nevű startup LifeDrone-AED nevű drónjával, amelyre egy automata defibrillátort szereltek. A repülő eszközön kívül a rendszerhez természetesen a riasztást és helymeghatározást intéző szoftver is hozzá tartozik, amelyet szintén a FlyPulse fejlesztett, és ők végzik a telepítést és a felügyeletet is.


[+]

A drón hatósugara körülbelül 15 km, ezen belül pedig a Journal of the American Medical Association egy nemrég készített tanulmánya szerint a mentőkhöz képest átlagosan négyszer gyorsabban képes a helyszínre érni, ahol a jelenlévők megkezdhetik a defibrillátor használatát, akár telefonos segítséggel is, amíg a mentőorvos meg nem érkezik.

A teljes képhez azért hozzátartozik az is, hogy az ötlet nem feltétlenül a svéd cégnél dolgozók fejéből pattant ki, korábban is voltak már próbálkozások a drónok ilyen irányú felhasználására, de egyikből sem lett eddig széles körben elterjedt megoldás:

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.