A SkyBridge projektben fut össze az AMD IP stratégiája

Az AMD érdekes bejelentést tett a mai nap, hiszen leleplezték a SkyBridge projektet, mely egy nehezen leírható koncepció a vállalat IP stratégájának egyszerűsítésére, de a lényeg az ARMv8, az AMD64 és a GCN architektúrák párosításán van egy közös alapra helyezve a fejlesztéseket.

Az elmúlt évekből már nem lehet kérdés, hogy az AMD a processzorok szempontjából az x86 és az ARM ökoszisztémára is épít, amit természetesen kiegészítenek a GCN architektúrára épülő IGP fejlesztésekkel, mely a HSA-hoz adja a megfelelő az alapot. Ezzel lényegében az AMD-nek lesznek ARM-os és x86-os rendszerchipjei (természetesen 64 biten, így inkább ARMv8, illetve AMD64 alapokról beszélünk, de ez most mellékes). A hogyan azonban kérdéses volt mindig is.

Hirdetés

A logika azt diktálja, hogy a külön lapkákhoz külön tokozás készül, de ez nem ideális a vállalat partnerei számára, hiszen az egyes tokozásokhoz eltérő alaplapokat kell tervezni. Ez az AMD számára is probléma, hiszen a partnerek esetlegesen kiválaszthatják a vállalat ARM-os és x86-os rendszerchipjei közül az egyiket, ami nem rossz, de lehetne jobb is. A SkyBridge projekt lényegében egy olyan koncepció, mely alapvetően leegyszerűsíti a partnerek számára az alaplapok dizájnköltségeit, hiszen az adott ARM-os és x86-os rendszerchip ugyanazt a tokozást használja. Ez a gyártópartnerek számára óriási előny, hiszen anélkül tudnak egy igen nagy piaci szegmenst megcélozni, hogy külön alaplapot kellene tervezni a lapkákhoz.

A SkyBridge projekttel természetesen a felhasználó nem igazán fog összefutni, hiszen ez csak egy amolyan dizájnkeret a gyártópartnerek számára, de ugyanakkor fontos koncepció, hiszen üzletileg teljesen logikus azt feltételezni, hogy a végtermékek gyártói költséghatékonyan szeretnének egy termékdizájnnal igen nagy piacot lefedni. Ezt ma nem tudják megtenni, mivel annyira széles a piac, hogy mindenképp szükség van ARM-os és x86-os rendszerchipekre. Példával élve androidos tablet esetében az előbbi előnyösebb, de Windows mellett már inkább utóbbit érdemes választani. Bár a gyártók megpróbálnak spórolni, így a korábbi készülékházak terveit újrahasznosítják, de az alaplap szempontjából mindenképp két külön opciót kell tervezni, hiszen két külön tokozású lapkáról van szó, melyek külön gyártóktól származnak.

AMD SkyBridge projekt
AMD SkyBridge projekt [+]

A SkyBridge projekt alapvető célja a tervezési költségek minimalizálása, ami nem mellesleg az AMD-nek is jó, hiszen ha az ARM-os és az x86-os rendszerchip közül az egyik lapka megnyeri a gyártó által tervezett dizájnba a helyet, akkor az automatikusan győzelem a lábkompatibilis társa számára is. Ez abból a logikából ered, hogy egyik gyártó sem ellensége a saját pénzének, így ha már leterveznek egy Windows tabletet az AMD egyik új x86-os lapkájára, akkor messze úgy a legolcsóbb androidos verziót piacra dobni, ha kicserélik a lapkát az AMD ARM-os opciójára. Ez természetesen fordítva is igaz, így az ARM-ot is lehet x86-ra cserélni.

A SkyBridge projekt a 2015-re tervezett, 20 nm-es gyártástechnológiával készülő ARM-os és x86-os rendszerchipekben fog bemutatkozni. Ezek teljes HSA kompatibilitást kínálnak, az IGP-jük pedig GCN architektúrára alapoz. Utóbbi szempontjából az ARMv8 és az AMD64-es architektúrával való kompatibilitása relatíve kis módosításokat igényel az IGP-ben, így az AMD-nek ezt könnyű kivitelezni. A SkyBridge mellett megszületik a vállalat első Androidhoz készülő rendszerchipje is. Itt a debütálásra is jó időt választott a cég, hiszen a hírek szerint a Google és a partnerek segédletével pont 2015-re tervezi a HSA beépítését az Androidba, amiből az AMD automatikusan profitál.

A 2015-re tervezett rendszerchipek egyébként főleg a processzormagban fognak különbözni. A Windowshoz szánt opció a Puma+ magokat kapja, míg az androidos változat az ARM Cortex-A57-et az AMD saját fizikai dizájnjával. A sematikus dizájn azonban nem változik.

AMD ARM útiterv
AMD ARM útiterv [+]

2016-ban érkezik az AMD saját ARMv8-as processzormagja, mely egyelőre a K12 kódnevet viseli. Erről Jim Keller, a processzortervezésért felelős részleg vezetője úgy nyilatkozott, hogy magas teljesítményre tervezik amellett, hogy megőrzik a ARM-ra jellemző energiahatékonyságot. Nyilván a szakember tudja hogyan kell ezt csinálni, hiszen az almások büszkeségének számító Cyclone mag tervezésében is részt vett, amikor még az Apple-nél dolgozott.

A SkyBridge projekt egyébként elsőként a kliens oldalon, illetve a beágyazott rendszerek piacán mutatkozik be, de később a szerverek szegmensére is átmenti a koncepciót az AMD. Utóbbinak elsősorban az Open Compute projekt szempontjából lehet haszna, hiszen lehetőséget ad a szervert építő cégeknek, hogy minimalizálják a váltással járó hardveres költségeket azzal, hogy a lehető legtöbb hardverkomponenst átmentik az új szerverbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés