Az AMD hamarosan szállítja az ARM-os Seattle SoC mintáit

Az AMD még 2012-ben jelezte, hogy a szerverpiacot ARM-os processzorral is meg szeretnék támadni, ami a nagy megrendelők igényeit figyelembe véve érthető lépés volt, mivel többen is utaltak már rá, hogy az ARM-mal képzelik el a jövőt. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, így a szegmens másik nagy szereplőjének számító Calxeda anyagi problémákba futott. Ez az ARM számára nem jó hír, hiszen minden bizonnyal szerettek volna legalább két értékelhető platformot látni az ARMv8 architektúrára építkezve. Az AMD-nek viszont tökéletes az aktuális szituáció, mivel a legnagyobb potenciális ellenfelük vegetál.

Hirdetés

Az AMD-nek persze a szituációval nem kell törődnie, így elsősorban az a dolguk, hogy az ARM szerverpiaci terveinek éllovasaként bemutassák a korábban már megemlített Seattle kódnevű lapkát. Ebben a rendszerchipben minimum 4, maximum 8 darab, 64 bites Cortex-A57-es mag dolgozik majd várhatóan 2 GHz-nél is nagyobb órajelen. Mindegyik maghoz 512 kB-os L2 gyorsítótár tartozik, amit magszámtól függetlenül egy megosztott 8 MB-os L3 gyorsítótár egészít ki. Egy lapka 128 GB-nyi rendszermemóriát támogat, négy darab SO-DIMM, UDIMM vagy RDIMM modulon keresztül. A konfigurálható 128 bites memóriavezérlő DDR3 és DDR4 szabványú, ECC-t is támogató memóriát kezel 1866 MHz-es effektív órajelig bezárólag.

AMD Opteron A1100-as fejlesztői platform
AMD Opteron A1100-as fejlesztői platform [+]

A lapkában lesz még egy nyolccsatornás PCI Express 3.0-s vezérlő, támogat 8 darab 6 Gbps-os SATA meghajtót, illetve különböző fixfunkciós egységek segítik a feldolgozást, ideértve a kriptográfiai motort és az adattömörítő koprocesszort. Ezek lényegében tehermentesítik a processzormagokat a tömörítési és titkosítási feladatoktól, illetve a hálózati forgalom kezelésétől. Az ARM TrustZone technológiával is felvértezett Seattle SoC tartalmazni fog még két darab 10 gigabites Ethernet vezérlőt, valamint külső vezérlővel felhasználásra kerülhet a Freedom néven ismert fabric, melyet az AMD a SeaMicro felvásárlásával szerzett meg.

A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő, Seattle kódnevű SoC mintáit, illetve magát a fejlesztői platformot márciusban kezdi el szállítani az AMD. Ez többféle formában elérhető az eltérő igényeket szem előtt tartva, az operációs rendszer szempontjából pedig a Fedora Linux disztribúciója élvezi a bizalmat egy szabványos UEFI boot környezetben.


[+]

A Seattle lapka teljesítményéről még nincs egészen pontos adat, de annyit már lehet tudni, hogy az Opteron X sorozatú rendszerchipekhez képest kétszer vagy négyszer nagyobb teljesítményre képes (a magok számától függően), miközben a teljesítmény/fogyasztás mutatója számottevően jobb. Az AMD nagyjából 25 wattos fogyasztást valószínűsít a leggyorsabb Opteron A1100-as rendszerchipnek, miközben a SpecInt_Rate tesztben felmutatott teljesítménye 80 körül lesz. Ebből az adatból kiindulva a magonkénti teljesítmény nagyjából 30%-kal jobb a Jaguar architektúránál közel hasonló órajel mellett.

A hivatalos megjelenés továbbra is az év második felére van időzítve. Az AMD úgy gondolja, hogy 2019-re a szerverpiac 25%-át az ARM-os gépek teszik majd ki. Ennél is fontosabb, hogy a vállalat szerint mindenkinek lesz valamilyen fabric technológiája. Előbbi becslést majd az idő talán igazolja, de utóbbi információ gyakorlatilag már most helytálló. Az ultrasűrű szervereknél bárminél fontosabb a hatékonyan működő és gyakorlatban is megbízható fabric technológia megléte, hiszen több ezer processzort kell alacsony késleltetéssel összekötni. Ezért is érdekli az AMD-t ez a piac, hiszen a SeaMicro Freedom technológiája ebből a szempontból az élen jár. Ugyanakkor a Calxeda anyagi problémáival a Fleet fabric potenciálisan megszerezhető technológiává lépet elő bárki számára. Ez a rendszer ugyan még nem került élesben bevetésre, tehát a gyakorlati megbízhatósága még kérdéses, de technikailag közel van a Freedom képességeihez.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés