Hirdetés

Működés közben is bemutatta számításokat végző GDDR6 memóriáját az SK Hynix

Az AiMX gyorsítókártya prototípusa nagyon impozáns számokat produkált, így komolyan érdekelheti majd a technológia az iparágat.

Még az előző év februárjában adtunk hírt az SK Hynix által kidolgozott GDDR6-AiM megoldásról, amely gyakorlatilag egy memória és egy adatfeldolgozó egység kombinációját jelenti. Az utóbbit a SAPEON-nal közösen fejlesztették, és elsősorban mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokra optimalizálták. Egészen konkrétan egy úgynevezett PIM memóriáról van szó, ami a processing-in-memory szóösszetétel rövidítése, és ez azt csinálja amit ez ígér: az adatok tárolása mellett részben ezek feldolgozását is el tudja végezni.

A dél-koreai vállalat az AI Hardware & Edge AI Summit 2023 rendezvény alkalmával prezentálta a fejlesztés prototípusát. Az AiMX gyorsítókártya a GDDR6-AiM memóriákra építve a Meta, 13 milliárd paraméterből álló OPT modelljét használva tízszer gyorsabb adatfeldolgozásra volt képes a GPU-s rendszerekhez viszonyítva, miközben beérte egyötödnyi energiával. Itt persze ki kell emelni, hogy a fő előnyt maga a PIM memória biztosítja, és például a GPU-khoz is használható ilyen, tehát az összehasonlítás inkább csak elméleti jellegű.

Előzmények

Hirdetés