Hirdetés

Számításokat is végző GDDR6 memórián dolgozik az SK Hynix

A GDDR6-AiM a szerverpiaci igényeket célozza meg, komoly előnyt kínálva a hatékonyság tekintetében.

Az SK Hynix egészen egyedi GDDR6-os memóriát jelentett be, ami nem csak szimplán memóriaként működik, hanem a lapka tartalmaz még egy SAPEON-nal közösen fejlesztett, AI feladatokra szabott részegységet. Ezáltal egy úgynevezett PIM memóriáról van szó, ami a processing-in-memory szóösszetétel rövidítése, és ez azt csinálja amit ez ígér: az adatok tárolása mellett részben ezek feldolgozását is el tudja végezni.

A vállalat a megoldására GDDR6-AiM, azaz Accelerator in Memory néven utal, de a számításokat végző rész konkrét felépítése és teljesítménye egyelőre ismeretlen. Maga a memórialapka ugyanakkor 16 gigabitesnek számít, és a gyártó szerint a memóriában végzett számításokkal bizonyos feladatok 16-szor gyorsabban is megoldhatók a hagyományos GDDR6-hoz viszonyítva. Itt tipikusan szerverpiaci igények lefedésére kell gondolni, ahol nagy adatmennyiség feldolgozása történik, többek között a gépi tanulás ide sorolható.

A GDDR6-AiM a hagyományos GDDR6-hoz viszonyítva kisebb, konkrétan 1,25 V-os üzemfeszültséggel dolgozik, de ennél fontosabb, hogy a működési koncepciója által akár 80%-kal csökkenthető az adott rendszerhez tartozó memóriaalrendszer energiaigénye. Ebben nyilván vezető szerepe van annak, hogy az adatmozgások minimalizálva vannak a memóriában végzett számítások következtében.

Az SK Hynix a GDDR6-AiM memóriákra vonatkozóan már várja az érdeklődők jelentkezését, a rendszer működéséről pedig a hónap végén megrendezendő ISSCC alkalmával beszélnek bővebben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés