Meglévő 7 nm-es lapkákkal is 6 nm-re ugrik az AMD

A vállalat célja a gyártási mennyiség növelése, amire a kisebb csíkszélesség reális megoldás.

A TSMC már igen régen bejelentette, hogy olyan 6 nm-es eljárást fejlesztenek, amely az akkor is meglévő 7 nm-es opciók half-node-jának számít. Ez azért előnyös, mert erre nagyon könnyen át tudnak térni azok a partnerek, amelyek 7 nm-re terveztek lapkát, és ehhez a meglévő, már lefoglalt gyártósorokat is lehet használni.

Hirdetés

Információink szerint az AMD is erre az ösvényre lépne, mivel nem csak az új fejlesztésű lapkáinál építenének a 6 nm-es eljárásra, hanem számos, már meglévő 7 nm-es dizájnt is átterveznének rá. Utóbbi nyilván költségekkel jár, de nem egy nehéz feladat, hiszen a 6 nm-es gyártástechnológia nagymértékben kompatibilis a 7 nm-es dizájnokkal, vagyis nagy biztonsággal kivitelezhető műveletnek számít a half-node-ra való átállás.

Ennek annyi haszna lehet az AMD számára, hogy a már lefoglalt EUV-s gyártósoraikon valamivel több lapkát tudnak majd gyártani. Némi előny lehet még a jobb energiahatákonyság is, de ennek mértéke nem szokott jelentős lenni egy half-node esetében.

Úgy tudjuk, hogy az AMD elsősorban az egyes 7 nm GPU-it, illetve a szintén 7 nm-es, semi-custom üzletágon belül értékesített lapkáit vinné át 6 nm-re. A meglévő CPU chipletek és APU-k viszont maradnának 7 nm-en, azokat relatíve gyorsan leváltják a modernebb fejlesztések, így nincs értelme áttervezni őket.

Hirdetés

A tökéletes házimozi rendszer összeállítása: TV, hang és kiegészítők

PR A tökéletes házimozi rendszer kialakítása izgalmas, ugyanakkor összetett feladat, amely megannyi döntést követel. Az optimális élmény érdekében hangsúlyos figyelembe venni a különböző házimozi berendezések jellemzőit és előnyeit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés