Hirdetés

Jelentős fejlődés előtt áll az SD memóriaszabvány

Az SD Association új fejlesztései a sebességet, illetve a tárkapacitást is lényegesen növelik.

Az SDA, vagyis az SD Association bejelentette az SD és microSD szabványok jövőben esedékes újításait. A vállalat az előző évben már ecsetelte, hogy a kapacitás, illetve a teljesítmény növelése a két főbb fejlesztési irány. A tárhely szempontjából az SDUC (SD Ultra Capacity) lesz az új opció, amely lehetővé teszi a 2 és 128 TB közötti memóriakártyák biztosítását a piac számára.

Talán jobban érdekli a potenciális vásárlókat a sebesség, hiszen hiába van nagy kapacitása egy memóriakártyának, ha az adatok esetlegesen túl lassan másolhatók rá. Emiatt az SDA már az elmúlt évben bejelentette az SD Express szabványt, ami most kiegészül a microSD Express opcióval.

A lényeg mindkét esetben ugyanaz, az SD Express interfész a korábbinál több adatátviteli módot kínál. Egyrészt a kompatibilitás megőrzése érdekében megmarad számos eddig opció, amelyekre legacy SD interfészként utal a szervezet. Ennek a haszna, hogy ha valaki vesz egy új specifikációjú SD vagy microSD Express memóriakártyát, akkor az használható lehessen a korábbi eszközökben. Persze az adott masinától függ a sebesség, viszont a legacy SD interfész támogatja a DS, a HS, az UHS50 és az UHS104 módokat. Ezeket egészíti ki az új PCIe-G3 mód, ami a PCI Exress 3.1-s interfészre épít, és egy sáv felhasználásával 985 MB/s-os maximális adatátviteli tempót tesz lehetővé. Mindezek mellett az NVMe v1.3-as interfész is beépítésre került, amely protokoll a korábbinál fejlettebb memóriaelérési mechanizmusokat kínál.

Az SD és microSD Express kidolgozásánál a szervezet ügyelt arra, hogy a lényegesen nagyobb adatátviteli teljesítmény ne jelentsen több energiaigényt, így a maximális fogyasztás szempontjából az új specifikációjú memóriakártyák nem igényelnek többet az aktuálisaknál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés