Irodákba szánt nettoppal újít a Sapphire

A Sapphire sikeresnek mondható Edge HD termékcsaládja újabb taggal bővül. A vállalat ma már csak az elmúlt év elején megjelent HD3 jelzésű modellt kínálja, mivel az elődökbe szánt Atom processzorok szállítását az Intel lényegében befejezte. Az Edge HD3-nak viszont nem volt szüksége társra, mivel az AMD Brazos platformja volt benne, így otthonra tökéletes alternatíva volt, és még marad is egy ideig. A nettopok azonban lassan az irodákba is bekerülnek, ahol a multimédiás tudás helyett inkább a nagyobb teljesítményű processzort igényli a piac. A Sapphire valamilyen szinten ide szánja az Edge VS szériát, de a Trinity APU-ra épülő megoldások ára jóval drágább, mint az Edge HD sorozat termékeié, így szükség lenne a kettő közé valami átmenetet beiktatni.


[+]

Az új Edge HD4 lényegében ezt az átmenetet fedi le. A termék egy Sandy Bridge lapkát használó Intel Celeron 847-es processzorra épít, így két darab 1,1 GHz-es órajelen ketyegő processzormagot, és egy HD Graphics sorozatba tartozó integrált grafikus vezérlőt rejt. Utóbbi magórajele 350 MHz, melyet a turbó funkció 800 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 17 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A DDR3 szabványra épülő rendszermemória 4 GB lesz, míg az adattároló szerepét egy 320 GB-os kapacitással rendelkező HDD tölti be. A kommunikációs lehetőségeket az Ethernet, és az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi biztosítja, továbbá a vállalat nem feledkezett meg a HDMI portról sem, amely mellett még található egy D-Sub kimenet is. Az egyéb aljzatok esetében három darab 2.0-s és egy 3.0-s USB, valamint 3,5 mm-es jack interfészről lehet olvasni.


[+]

Az Edge HD4 a nevében lévő számmal ellentétben nem rendelkezik akkora tudással, mint az Edge HD3, így ha az otthonra szánt elődhöz hasonlítjuk, akkor hiányzik a DirectCompute, a C++ AMP és az OpenCL támogatás, emellett a grafikus API-k szempontjából is csak a DirectX 10.1 és az OpenGL 3.1 kezelése biztosított. Alapvetően ez az oka annak, hogy ezt a terméket a Sapphire inkább az irodákba ajánlja, mert ott nem lesz a limitált tudásszintből probléma.

A maximum 30 wattot fogyasztó nettop 19,3 x 14,8 x 2,2 cm-es kiterjedése is nagyon elfogadható. A kis mérete miatt azonban szükséges bele egy ventilátort, amely a Sapphire ígérete szerint nagyon halkan végzi a dolgát. A FreeDOS operációs rendszerrel érkező Sapphire Edge HD4-ért egyelőre nem tudni, hogy mennyit kell otthagyni a kasszáknál, de valószínű, hogy 400 dollár körüli árcédulára érdemes számítani. Természetesen a masinára Windows 7 vagy 8 operációs rendszer is telepíthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés