Hirdetés

Sapphire minigép Brazos alapra építve

Sapphire EDGE HD3

Mióta megjelent az AMD Brazos platformja, nyilvánvaló – sőt a szakértőknek már korábban is az volt –, hogy a kisteljesítményű CPU és a mellé integrált grafikus mag nem csak kicsi, mobil számítógépekbe – netbookokba – való, hanem ideális alap multimédiás tartalmak lejátszásához is. A kis integrált Radeon HD 6000 videólejátszási képességei nagyszerűek, a platform alacsony fogyasztása pedig kiváló lehetőséget kínál aprócska házba csomagolásához. A Sapphire egy ideje már nemcsak AMD-alapú grafikus kártyákkal és alaplapokkal foglalkozik, hanem EDGE sorozatában ilyen apró számítógépeket is kínál. Igaz, eddig Intel Atom alapokon dolgozott, de az E-450-as csúcs Brazos processzor bemutatásakor elkezdték az AMD-s fejlesztést, aminek most EDGE HD3 néven érett be a gyümölcse.

A kicsi, nagyjából fél liter térfogatú ház nagyon kompakt, akkora, mint egy kijelzőjétől, billentyűzetétől és akkumulátorától megfosztott netbook, és valójában erről is van szó. A 22 milliméter vastag dobozka a mellékelt talapzattal egyik sarkára állítható, így alig vesz el helyet a polcon, asztalon, egy tévé vagy Hi-Fi lejátszó mellé állítva szépen beleolvad környezetébe. Felületét gumis tapintású anyaggal vonták be, olyannal, mint a minőségi egereket szokták, tehát csillogni nem fog, és a porszemek, ujjlenyomatok sem látszanak meg rajta.

Előlapján egy fedél alatt két USB 3.0 csatlakozó sorakozik csupán, kicsivel fölöttük bekapcsolót és reset gombot találtunk, ezeken kis LED-del megvilágított piktogramok jelzik a gép, illetve merevlemezének működését. A többi csatlakozó hátulra került, VGA és HDMI monitorkimenet, két USB 2.0, Ethernet aljzat, tápcsatlakozó és két hangcsatlakozó sorakozik itt, sajnos kártyaolvasót nem találtunk, pedig elöl lett volna neki hely. Optikai lemezeket olvasó meghajtó sincs, legfeljebb az egyik USB-re köthetünk külső egységet.

A masina dobozában egy kis külső tápon, rövidke HDMI vezetéken és telepítőlemezen kívül csak egy HDMI-DVI átalakítót találtunk, távirányítót sajnos nem. Az apró gépbe n-es Wi-Fi adapter is került, merevlemeze pedig 2,5 hüvelykes, 320 GB tárkapacitással. A Sapphire EDGE HD3 kétféle, hardverben azonos kiszerelésben kapható, az egyikhez Windows 7 Home Premium, a másikhoz FreeDOS operációs rendszer jár. Nálunk az utóbbi verzió járt, ennek vételárát úgy tervezik, hogy 90 000 forint alatt marad. Alapvetően a FreeDOS nem sok mindenre használható operációs rendszer, de aki nem kér a Windowsból, mert valamilyen HTPC-re szabott Linuxot szándékozik feltelepíteni, az olcsóbban megússza vele. A Windows 7-es verzió árát egyelőre nem tudjuk, valószínű, hogy 10-20 000 forinttal lesz drágább.

Termék megnevezése Sapphire EDGE HD3
Processzor AMD E-450 1,65 GHz
Lapkakészlet AMD A50M
Memória 4 GB DDR3-1333
Grafika AMD Radeon HD 6320 (508-600 MHz) – integrált
Hang hatcsatornás Realtek ALC662
Merevlemez 2,5"-os Samsung, 320 GB, 5400 rpm
Kommunikáció Realtek IEEE 802.11b/g/n, Marvell Ethernet, Bluetooth 3.0
Interfész - 2 db USB 3.0,
- 2 db USB 2.0
- D-Sub, HDMI monitorkimenet, DVI átalakító
- Ethernet,
- audio ki- és bemenetek
Méret 193 x 148 x 22 mm
Tömeg 0,53 kg
Operációs rendszer Free DOS vagy Windows 7 Home Premium
Gyártó honlapja www.sapphiretech.com
Ternék honlapja EDGE HD3
Fogyasztói ár kb. 100 000 forint
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés