AMD Brazos került a Sapphire Edge HD3-ba

A Sapphire bejelentette, hogy a következő hónap legelején forgalomba kerül az Edge HD3 nevű nettop, mely a korábbi megoldásokkal ellentétben már nem az Atom processzort felturbózó Ion 2 platformra épül, hanem az AMD Brazos néven ismert megoldására. Ennek köszönhetően az új rendszer már nem szenved a CPU és a GPU közötti x1-es PCI Express 1.0-s interfész gyenge adatátviteli tempójától, így a megterhelőbb Full HD-s flashvideók akadástól mentes lejátszásával sem lehet gond.

A termék az AMD E-450-es Fusion APU-ra épít, így két darab 1,65 GHz-es órajelen ketyegő processzormagot, és egy 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6320-as integrált grafikus vezérlőt rejt. Utóbbi magórajele 508 MHz, melyet a turbó funkció 600 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 18 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. A DDR3 szabványra épülő rendszermemória 4 GB lesz, míg az adattároló szerepét egy 320 GB-os kapacitással rendelkező HDD tölti be. A kommunikációs lehetőségeket az Ethernet, és az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi biztosítja, továbbá a vállalat nem feledkezett meg a HDMI portról sem, mely mellett még található egy D-Sub kimenet is. Az egyéb aljzatok esetében 2.0-s és 3.0-s USB, valamint 3,5 mm-es jack interfészről lehet hallani.


(forrás: The Tech Report)

Az AMD fusionös gépekre jellemző, korszerű képességek is megvannak, így a maximum 30 wattot fogyasztó Edge HD3 támogatja a DirectX 11-es, a DirectCompute 5.0-s, az OpenCL 1.1-es, az OpenGL 4.2-es és az OpenGL ES 2.0-s API-t. Emellett az APU UVD 3.0-s motorja kezeli az AVC/H.264, az MVC, a VC-1, a DivX/Xvid, valamint az MPEG-2/4 videókat, továbbá támogatja a Flash animációk gyorsítását a stage video szolgáltatás használatával, és a különböző webes felületek gyorsítása sem jelent akadályt, beleértve a Flash 11 új képességeit is.

A nettop 19,3 x 14,8 x 2,2 cm-es kiterjedése is nagyon elfogadható. A kis mérete miatt azonban a Sapphire szerelt bele egy ventilátort, mely a vállalat ígérete szerint nagyon halkan végzi a dolgát. Az eddigi Edge HD termékekből kiindulva ezzel valószínűleg tényleg nem lesz gond, hiszen az előző generációs megoldások maximális fogyasztása nagyjából 10 wattal több volt. A FreeDos operációs rendszerrel érkező Sapphire Edge HD3-ért 300 dollárt kell majd otthagyni a kasszáknál. A régebbi Edge HD forgalmazása természetesen a készlet erejéig folytatódik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés