Hirdetés

NVIDIA Ionról AMD Brazosra váltott az Acer Aspire Revo 70 mini PC

Bő két év telt el azóta, hogy legutoljára testközelben láttunk Acer Aspire Revo minigépet, azaz ha pontosak akarunk lenni, nettop konfigurációját. Pedig azóta akadt némi frissítés ezen a vonalon, mégsem történt eget rengető előrelépés. A piac viszont átalakult és rengeteg dolog megváltozott az alacsony fogyasztású platformok terén, például az, hogy az árat és teljesítményt vizsgálva (akár egyben, akár külön-külön) az AMD átvette a vezetést ezen a téren. Éppen ebből kifolyólag nem csodálkozunk azon, hogy az új minigép, az Aspire Revo 70 esetében a gyártó szakított az Intel Atom és NVIDIA Ion párossal, helyette pedig az AMD Brazos platform mellett tette le a voksát.


[+]

Pontosabban a Bobcat architektúrára épülő kétmagos E-450-re esett a választás, aminek integrált, Radeon HD 6320 IGP-ja is elég tartalékokkal rendelkezik ahhoz, hogy minden olyan feladattal megbirkózzon, ami elvárható tőle. Az E-450-es ismerjük már, hiszen számos nagyobb netbookban is ugyanez található, tehát mind munkára, mind pedig multimédiás célokra bevethető, azaz HTPC-ként is alkalmazható.


[+]

A Brazos mellé pakoltak még 2 GB (4 GB-ra bővíthető, illetve a tesztgépen is 4 GB volt) DDR3 memóriát, egy 500 GB-os merevlemezt és egy pár DVB-T tunert is. Nagy meglepetésünkre most az ODD sem maradt ki, így az előlapon most slot-in rendszerű Blu-ray kombó figyel. Ez utóbbi még nem 100%, hogy itthon is alapfelszereltség lesz, könnyen elképzelhető, hogy Blu-ray helyett csak DVD kompatibilitást kapunk. Természetesen a kor követelményeihez híven Gigabit Ethernet és IEEE 802.11 b/g/n Wi-Fi vezérlő is dukál. Mindezekkel konnektoros fogyasztásmérőnk szerint Revo 70 nagyjából 19-20 wattot fogyasztott alapjáraton, 1080p-s videólejátszásnál pedig 26 wattos maximumra ugrott fel néha. Ilyen fogyasztás mellett a melegedéstől sem kell tartanunk, plusz a ház szellőzését is jól megoldották. Mindezt egy ventilátorral is megtámogattak pluszban, de szerencsére kellően halkan végzi a dolgát, így nem fog bennünket zavarni sem a munkában, sem pedig a szórakozásban.


[+]

A fúziós platformot minden kiegészítőjével együtt az Acer most is egy, a régihez hasonló sokszögletű, dizájnos házba rejtette, ami fektetve és állítva is elhelyezhető, plusz a talp VESA fali konzolként is funkcionál. A házon a szokásos USB 2.0 kapuk mellett analóg és HDMI kimenetek sorakoznak, valamint még optikai S/PDIF-et és a szokásos kártyaolvasót is megkapjuk.

A doboz azonban még további kiegészítőket is rejt. Elsősorban egy tápegységet, ami megegyezik az Acer notebookoknál is használt 65 wattos példánnyal, valamint a csomag része a kisméretű vezeték nélküli egér és billentyűzet. Ezek vevőegysége nincs a házba beépítve, hanem az egér hasából kell előhalászni, de szerencsére van elegendő USB port, így nem probléma, hogy ez egyet máris elfoglal. A pakk része továbbá a Windows Media Center távirányító is, aminek másik oldala QWERTY billentyűzetként funkcionál. Ehhez külön vevő nem szükséges, hanem a házba beépítve található meg.


[+]

A tesztgépben a Microsoft Windows 7 töltötte be a házigazda szerepét, de lesz linuxos változat is, hasonlóan az elődjéhez, ehhez azonban nem jár majd a távirányító, csak a billentyűzet-egér kombó. Egyelőre pontos árat sajnos sem tudunk mondani, de nagyjából 100 000 forintos kezdőárra lehet számítani, ami még feljebb mehet a plusz kiegészítőktől függően. Kézbe fogva a Revo 70 nagyon ízléses darab és a teljesítményével sincs probléma, ezért szívesen látnánk a nappalinkban is. De hogy valójában milyen is volt a kis bestiát használni, arról Pheke fog regélni bővebben hamarosan a PH!TV-ben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények