Hirdetés

A Samsung már az IoT-piacon is bevetette az Exynos márkanevet

A vállalat bejelentette az Exynos i T200 tömeggyártásának megkezdését, amely sok IoT eszközt céloz meg.

A Samsung komoly szereplője szeretne lenni az IoT eszközök piacának, és ez az érdeklődés nem csak az okosórákra terjed ki, hanem az egyéb kiegészítőkre is, amelyek jóval kisebb és jóval kevesebbet fogyasztó lapkát igényelnek. Emiatt sem jó ide a nyolc hónapja bemutatott Exynos 7 Dual SoC, amit igazából még az okosórákba is erős fenntartásokkal érdemes beépíteni, annak ellenére, hogy ez a hivatalos célpiaca.

A dél-koreai óriáscég nyilván tudja az általános igényeket, így előálltak az első olyan Exynos márkanevű fejlesztéssel, amely igazán le tudja támadni az IoT piacot. Az Exynos i T200 28 nm-es HKMG node-on készül, ami nem tűnik logikusnak, de a valóság az, hogy ezen a piacon egy lapka eladási ára eléggé alacsony, tehát a gyártástechnológia szempontjából is olyat kell választani, amivel jó lehet az energiahatékonyság, és az előállítási költség is elfogadható szinten marad.

Az új rendszerchipben egy 320 MHz-es ARM Cortex-R4 dolgozik, ami egy ARMv7-R utasításkészletet támogató processzor, és mellette helyet kap még egy szintén 320 MHz-es Cortex-M0+ is. Ezáltal az Exynos i T200 mellé nem szükséges különálló mikrovezérlő, hiszen az utóbbi mag képes ellátni a működéshez szükséges háttérfolyamatokat. A lapka IEEE 802.11b/g/n-es, 2,4 GHz-es sávot támogató Wi-Fi modullal is rendelkezik, továbbá natívan támogatja az IoTivity protokollt. Utóbbi egy Open Connectivity Foundation által létrehozott és ellenőrzött szabvány az IoT eszközök problémamentes interoperabilitásának biztosítása érdekében.


[+]

Az FCBGA tokozású Exynos i T200-ba hardveres biztonsági blokk került, amely az SSS (Security Sub-System) jelzést viseli. Ezt egészíti ki a PUF (Physical Unclonable Function) IP, ami biztosítja a tárolt adatok védelmét és a eszköz hitelesítésének menedzsmentjét anélkül, hogy egy dedikált biztonsági áramkört kellene alkalmazni. Ez az egyszer felprogramozható megoldásoknál nagyobb védelmet biztosít.

Az új fejlesztés egyébként a Samsung korábbi Artik termékcsaládjának a leszármazottja, csak amíg a vállalat korábban leginkább a fejlesztőket célozta meg a szoftveres háttér kiépítése érdekében, addig az Exynos i T200 már ennek a munkának a gyümölcseit fogja learatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés