Erős processzorrészt kínál a középkategóriába az Exynos 9610

A Samsung új, középkategóriás rendszerchipet leplezett le, amely a nemrég bemutatott Exynos 9810 amolyan kisebb testvérének tekinthető. A két lapkában közös, hogy ugyanúgy a 10 nm-es LPP node-ot használják, de a megcélzott piacok miatt azért más szempontból eléggé eltérnek.

Az új Exynos 7 9610 64 bites processzormagokat használ, de a nagyobbik testvér által alkalmazott DynamIQ helyett maradt az ARM Big.Little koncepciónál, ezt persze legalább heterogén többmagos dizájn mellett. Egészen konkrétan nyolc ARMv8-as mag került a fejlesztésbe, ezen belül is négy darab nagy teljesítményű, 2,3 GHz-en üzemelő Cortex-A73-as megoldás, míg a maradék négy, 1,7 GHz-es Cortex-A53-as opció az energiahatékonyságot tartja szem előtt. A lapka része még egy Cortex-M4F-es magot használó szenzor hub, ami állandóan aktív, így tökéletes alapot ad a gesztus- és beszédfelismeréshez.

A memóriavezérlőről nem sokat tudni, egyedül annyit, hogy az LPDDR4X szabványt támogatja, de a beállítható órajeleket, illetve a memóriabusz szélessége titok. Maga a SoC kezeli az UFS 2.1-es és az eMMC 5.1-es szabványt is, illetve kapott egy LTE modemet, ami 600 Mbps-os letöltési tempót tehet lehetővé.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G72 személyében, amelyet MP3-as konfigurációban tálal a Samsung, vagyis ebből a szempontból azért lényegesen kevesebbet tud, mint a fentebb linkelt nagyobb verzió. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver 4K-s 120 Hz-es HEVC, H.264 és VP9 tartalmakat támogat, míg az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 24 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 16-16 megapixelre csökken. Ez a rendszer Full HD-ben másodpercenként 480 képkockát is képes rögzíteni, ami kedvez a lassított felvételek létrehozásának.

A konfiguráció része még egy IEEE 802.11ac-s Wi-Fi és Bluetooth 5.0-s modul is, tovább az FM rádió sem hiányzik.

A Samsung Exynos 9610 névre keresztelt rendszerchip az év második felében lesz elérhető, de azt még nem tudni, hogy mely mobil eszközökben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés