Hirdetés

Teljesen ARM-os alapokra épül az új Exynos 5 Octa

A Samsung leleplezte az új Exynos 5 Octa nevű, 5420-as jelzésű rendszerchipet, mely az 5410-es, nem túl jól sikerült kitérő után visszatér a heterogén éra ösvényére. Az új generációs lapkát a vállalat 28 nm-en gyártja, méghozzá gate first HKMG eljárással, de ez várható volt, hiszen az előző generációs, 5410-es Exynos 5 Octa is ezen a node-on készült.

Az elődhöz képest az új fejlesztés is megmarad az ARM Big.Little koncepciónál, így összesen nyolc darab processzormag található a termékben. Ezek két blokkra oszthatók, így az egyikben négy darab 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 mag van, míg a másikban négy darab 1,8 GHz-en ketyegő Cortex-A15 mag dolgozik. Szokás szerint a marketing kihasználja a nyolc mag fizikai meglétét, így a Samsung ismét nyolcmagos lapkáról beszél, de ez valójában nem ilyen egyszerű.

A Big.Little koncepció esetében két vállalható opció van a működésre, de az 5410-es lapka esetében egyik sem volt életképes. Az első probléma, hogy az Android aktuális legfrissebb verziója még egységesként kezeli az összes magot, ami rendkívül kellemetlen, mivel egy nem éppen megterhelő feladathoz felesleges a többet fogyasztó gyorsabb magokat használni, illetve ennek a fordítottja is igaz, hiszen a kisebb magok teljesítménye nem biztos, hogy elegendő a komolyabb számítási teljesítményt igénylő programokhoz. A másik opció a clusteralapú migráció, amikor a két processzorblokk közül csak az egyik lehet aktív, függően a feladat által igényelt teljesítménytől. Utóbbit az Android már most támogatja, tehát a Big.Little koncepció jelenleg ezzel a móddal működik úgy, ahogy azt az ARM megálmodta, de az 5410-es lapka működésében közbeszólt egy hiba, ami miatt le kellett tiltani a két processzorblokk közötti koherenciát, így a váltás során minden L2 gyorsítótárban tárolt tartalmat ki kellett írni a memóriába, ami komoly probléma volt a teljesítményre és a fogyasztásra nézve.

A Samsung végül az utóbbi rendszert használta az 5410-es lapkánál, miután az első, heterogén opció a speciális firmware mellett sem működött jól, hiszen nem volt meg az Androidban a szükséges támogatás hozzá. Nem mintha a processzorblokk közötti koherencia nélkül sokkal jobban működne a rendszer, de legalább leadja azt a teljesítményt, ami van a négy darab Cortex-A15-ös magban. Azt sajnos ma még nem tudni, hogy Samsung az új 5420-as lapkánál milyen működést választ.

A processzorokról az IGP-re áttérve sokkal lényegesebb változások kerülnek elő. A Samsung a PowerVR-es kitérő után végre ismét visszatért az ARM-hoz. Ennek hála egy Mali-T628-as grafikus vezérlő került integrálásra MP6-os konfigurációban, így a teljesítményre biztosan nem lesz panasz. A Midgard architektúrára épülő IGP megfelel az OpenCL 1.2-es specifikációknak, tehát a rendszer akár általános számításra is használható, így az új Exynos 5 Octa egy heterogén módon programozható fejlesztés. A többi API esetében az OpenVG 1.0, illetve az OpenGL ES 1.1, 2.0 és 3.0 lesz támogatva. Ezenkívül a Microsoft DirectX 11-es felületére írt programok futtatása is lehetséges, ami egyszerre jelenti a C++ AMP felület támogatását is, de arról még nincs adat, hogy a Samsungot érdekli-e a Windows RT. Az adatok alapján az IGP az 2560x1600 pixeles felbontással is megbirkózik, illetve támogatja a sztereó 3D-s tartalmak megjelenítését, valamint a rendkívül jövőbiztos ASTC textúratömörítési formátumot is kezeli.

A Samsung kétcsatornás, azaz kétszer 32 bites memóriavezérlőt épített be, mely az LPDDR3 szabványú memóriákat támogatja, melyek maximális órajele effektív 1866 MHz lehet. Ezzel 14,9 GB/s-os adatátviteli tempóra nyílik lehetőség, ami a mobil piacon tisztességes teljesítmény. A sztereó 3D-s Full HD-s videók dekódolása sem jelent majd gondot, amellett a SoC támogatja az USB 3.0-s és a 6 Gbps-os SATA interfészt is, és fejlett ISP-t kapott.

Az 5420-as Exynos 5 Octa érdekessége, hogy a mobil megoldások között valóságos óriáschipről van szó, hiszen 140 mm² körül alakul majd a kiterjedése. Ez még mindig nem rekord ezen a területen, hiszen az Apple A5X korábban már ennél is nagyobb volt, de mindenképp figyelemreméltó adat.

Arról nem tudni, hogy az új Exynos 5 Octa melyik Samsung termékben kap majd először helyet, de nagyon ígéretes rendszerchipnek tűnik. Ennél több újítást az új generációs felhozataltól nem érdemes várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés