Részletek a Sempron processzorokról

Az X-bit labs AMD-hez közel álló forrásokra hivatkozva részleteket tett közzé a napokban bejelentett Sempron processzorokról. A Sempron családot a hírek szerint meglehetősen hosszú életűre tervezik. A számos alaplaptípuson alkalmazható chipek teljesítménye és ára széles skálát fog lefedni, ám a tokozás tekintetében nem lesz mind kompatibilis egymással. A mobil Sempronok előreláthatóan asztali testvéreiknek megfelelő tokozásban kerülnek a gépekbe.

Hirdetés

Először a Socket A foglalathoz való Sempronok jelennek meg az aktuális Athlon XP-kben használatos maggal. Az AMD ez év harmadik negyedévében kívánja Athlon XP processzorait leváltani a Sempronokkal, amelyek még jó ideig életben tarthatják a Socket A-s alaplapokat.

Később, de ugyancsak a harmadik negyedévben jelenhetnek meg a Socket 754-be szánt Sempronok, állítólag Athlon 64 maggal, de letiltott 64 bites üzemmóddal. Ezek a chipek korábban a Paris és Victoria kódneveket viselték. A Parist 130 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával fogják készíteni, és 256 kB másodszintű gyorsítótárat fog tartalmazni. A Victoria már a 90 nanométeres eljárással fog készülni; az L2-cache mérete ez esetben nem bizonyos (egyes források nyomán szintén 256 kB).

A 939 tűs Sempronok 2005 elején mutatkozhatnak be, egyelőre azonban nem világos, mely kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező processzormag kerül át a low-end kategóriába. A 754 és 939 tűs tokozásban piacra kerülő Sempron processzorok az X-bit labs szerint egycsatornás (!) integrált PC3200-memóriavezérlővel, SSE2 támogatással, hatékonyabb pre-fetch mechanizmussal és egy jobb, teljesen áttervezett architektúrával körözik le az Athlon XP-t.

Az AMD főként az Intel Celeron D processzorok kihívóit látja a Sempronokban. Az AMD hagyományosan hasonlóképpen alakítja belépő szintű processzorainak árait, mint a vetélytárs, de valamivel nagyobb teljesítményt próbál kínálni. Egyelőre nem tudható, hogy az AMD a későbbi 754 és 939 tűs Sempronok esetében engedélyezi-e a 64 bites üzemmódot, vagy pedig megmarad a 32 bites működésnél ebben az árkategóriában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés