PCI Express lapkakészlet az NVIDIA-tól

Ha még ma nem is sok PCI Express felületű video- és egyéb bővítőkártya áll rendelkezésre, az AMD Athlon 64 rendszerek számára előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik ennek a szabványnak a támogatása. Amint korábban beszámoltunk, az NVIDIA a CK8-04 jelű lapkakészletével kívánja megtenni a lépést a PCI Express felé.

A Computexen máris láthatók voltak ezzel a chipsettel szerelt alaplapok az Abit, a Biostar, az Epox, a Gigabyte és az Iwill standjain. A The Inquirer információi szerint ugyan a lapokon nem működőképes chipek voltak csupán, az első valódi minták azonban hamarosan megjelenhetnek.


Forrás: PC Watch

A lapkával kapcsolatban egyelőre kevés bizonyos adat áll rendelkezésünkre. Korábban két chipes (integrált DirectX 9.0-kompatibilis grafikus mag, külön I/O-vezérlő) és egy chipes (grafikus processzor nélküli) megoldásról olvasattunk, ám a mostani hírek csak egyetlen chipről tesznek említést. A piacra kerülő termék neve sem biztos, talán az nForce 4-et üdvözölhetjük benne. A heise online szerint a lapkakészlet húsz PCI Express vezetékkel fog rendelkezni, ami például egy x16-os videokártya és négy x1-os bővítőkártya használatát engedi meg. Ehhez járul a két párhuzamos ATA (négy eszköz) csatorna és a négy Serial ATA csatlakozó, ez utóbbi feltehetően támogatja a RAID tömbök létrehozását is. Ugyancsak bizonyosnak látszik a javított AC'97 hangrendszer és a minimum nyolc USB 2.0 port. A Gigabit Ethernet interfész megléte kétséges. A CK8-04 gyártása a harmadik negyedévben kezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés