Hirdetés

Mindkét explicit API-t támogatja a Red Dead Redemption 2?

A nem végleges verzióban választható a DirectX 12 és a Vulkan is, információink szerint utóbbi számított az elsődleges célpontnak.

Hirdetés

A konzolokra már egy ideje elérhető Red Dead Redemption 2 rövidesen játszható lesz PC-n is. A nem végleges verziókat már meg is kapta a média, és ezekben felfedezhető, hogy az alapul szolgáló RAGE (Rockstar Advanced Game Engine) videojáték-motor legújabb verziója egyszerre támogatja a DirectX 12 és a Vulkan API-t is.

Információink szerint a fő célpont a Vulkan volt, ami köszönhető annak is, hogy a Red Dead Redemption 2 megjelenik a Google Stadia platformjára, illetve gyakorlatilag a fejlesztést ezen végezték. A DirectX 12 támogatása a Vulkan mellett nem szükségszerű, de annyira hasonlít egymásra a két explicit API, hogy lényegében pár ezer kódsort kell csak változtatni, hogy mindkettővel működjön az adott videojáték-motor. Ez egy ilyen nagy projektnél rendkívül csekély munkának számít, miközben komoly előny, hogy a rendszer két API-n is tesztelhető. Hasonló okokból csinálta ugyanezt a Rebellion a Strange Brigade című játéknál. Ettől persze a Rockstar még dönthet úgy, hogy a végleges kódra kiveszik az egyik API elérhetőségét, hiszen a karbantartási költségek szempontjából olcsóbb csak a DirectX 12 vagy a Vulkan API-t beépíteni, viszont összességében nem igazán gond mindkettő aktív támogatása sem. Maga a játék akkora, hogy a terméktámogatásra vonatkozó költségek jó része amúgy sem ide menne el.

Úgy tudjuk, hogy a DirectX 12 és a Vulkan mód grafikailag ugyanazt kínálja, minden effekt elérhető rajtuk, viszont a Google Stadia miatt a Vulkan az ami nagyobb figyelmet kapott. A teljesítmény tekintetében ugyanakkor nem lehet általánosítani, hiszen az függ a hardvertől, konkrétabban attól, hogy az adott GPU hogyan kezeli az adott API-t egyes funkcióit, illetve nyilván számít a meghajtóban szállított implementáció is. Ha a Red Dead Redemption 2 végleges kiadásában mindkét API kiválasztható lesz, akkor lényegében a felhasználó az adott számítógépre vonatkozóan eldöntheti, hogy melyik fut jobban, és maradhat annál.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés