Egy méregdrága Razer notebook segít a PC-s játékpiacon?

Hirdetés

A Razer több héttel ezelőtt hozott létre egy weboldalt, melynek kapcsán a „PC-s játékpiac nem halott” szlogent hirdeti. Az interneten mindenki találgatott, de lényegében senki sem tudta, hogy mi lesz a nagy bejelentés. Nos, a PC-s játékpiac megmentője egy mobil gépezet, mely a Blade nevet viseli, és a vállalat állítása szerint ez az első, igazán játékosoknak szánt notebook. Hogy ez a kijelentés mennyire állja meg a helyét abba talán nem érdemes belemenni, de annyit meg lehet jegyezni, hogy számos olyan notebook érhető el most is, amit elsősorban játékra szánnak a gyártók.


[+]

A Blade a Razer szokásos stílusjegyeit viseli magán, így a billentyűzet háttérvilágítása zöld, továbbá egy másodlagos, úgynevezett Switchblade User Interface kijelző különböző információkkal segíti a játékost az adott programmal kapcsolatban. Ez a felület egyben egy 800x480 pixeles, multi-touch-os érintőpanel is, míg fölötte tíz, előre leprogramozható funkciót kínáló gyorsbillentyű található. A fő megjelenítő 17,3 hüvelykes méretű és LED-es háttérvilágítást használ, a felbontása pedig 1920x1080 pixel. A processzor szerepét egy Sandy Bridge lapkára épülő, kétmagos Core i7-2640M látja el, ami többnyire megfelel a célnak, pláne a 8 GB-os rendszermemória mellett. A leggyengébb láncszemnek a GeForce GT 555M tűnik, amin hiába van 2 GB GDDR5-ös VRAM, a grafikus processzor szerepét, akkor is a GF118 látja el, ami csupán 96 CUDA maggal és 128 bites memóriabusszal rendelkezik. A grafikus alrendszer tehát hozzávetőleg akkora teljesítményre képes, mint az asztali VGA-k között az alsóházba sorolt GeForce GT 440, vagy más példával élve nem gyorsabb számottevően az asztali piacra szánt A8-as AMD Fusion APU-k IGP-jénél. Ez a hardveres kiépítés az úgynevezett hétköznapi játékosoknak ugyan megfelelő lehet, de ez a réteg biztos nem fizet majd 2800 dollárt – magyar valutába átszámolva több mint félmillió forintot – egy notebookért. Márpedig a Blade ennyibe fog kerülni, amikor megjelenik a karácsonyi szezon előtt.


[+]

Az árat tekintve persze lehet arra gondolni, hogy a további hardverek tekintetében történik a Razer varázslata, de ez nem így van. Az adattárolás feladatát egy 320 GB-os merevlemez látja el, ami legalább 7200 fordulatra képes percenként, míg az optikai meghajtót keresni is felesleges. Itt újra felcsillan a remény, hogy a helyspórolás következtében majd az akkumulátor üzemidőben történik a csoda. Erről sajnos konkrét mérések nincsenek, de a vállalat azt állítja, hogy a termék az Optimus technológia, vagyis a dedikált GPU lekapcsolása mellett hat, míg aktív játék alatt két és fél órás üzemidőre képes. Ezek a számok valóban nem hangzanak rosszul, de a tényleges értékeket majd csak a független tesztek deríthetik ki. Természetesen az alapfelszereltség része a HD webkamera, a Gigabit Ethernet, az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és a 3.0-s Bluetooth adapter, valamint a HDMI és az USB 3.0-s aljzat sem maradt le.


[+]

Egyelőre kérdés, hogy a 3,16 kg-os, 42,7 x 27,7 x 2,2 cm-es masina mekkora sikerre számíthat. A hardver teljesítménye és a Razer által kért ár egyértelműen nincs összhangban, hiszen ugyanennyi pénzért, számottevően gyorsabb mobil termék is vásárolható, igaz azok biztosan nehezebbek és vastagabbak is. Annyi persze biztos, hogy a PC-s játékpiac – vélt, vagy valós – problémáit nem ez a termék fogja megoldani. Érdekesség, hogy a Razer az év elején már bemutatta a Switchblade koncepciót, melyről akkor a vállalat úgy nyilatkozott, hogy újradefiniálja a PC-s játék fogalmát. Nos, erről a termékről máig semmi hír, így vélhetőleg messze van a megjelenéstől, ami az előzetesen bejelentett hardver, vagyis az Intel Oak Trail platform képességeit tekintve egyáltalán nem meglepő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés