Hirdetés

Raspberry Pi-re hajazó rendszert hoz a DFI, csak éppen Ryzen SoC APU-val

A GHF51-es jelölésű, apró SBC AMD Ryzen Embedded R1000 sorozatú processzort használ.

A DFI egyre nagyobb figyelmet szentel a beágyazott rendszerek piacára, és ezen belül is érdekes a cég legújabb, 1,8 hüvelykes, SBC, azaz single board computer megoldása. Az efféle fejlesztések lényegében a Raspberry Pi koncepcióját másolják, vagyis rendkívül kis alaplapra zsúfolnak egy teljes számítógépet.

A GHF51-es jelölésű fejlesztés 84 x 55 mm-es nyomtatott áramköri lapot használ, amelyre AMD Ryzen Embedded R1000 sorozatú SoC APU kerülhet. Itt a felhasználó döntésétől függ, hogy melyik, ugyanis választható a R1606G vagy az R1505G jelölésű típus. A fogyasztási keret 12 wattra van állítva, ami nyilván egy méretből eredő korlát, és természetesen a hűtést a potenciális vásárlóknak kell megoldani. A DDR4-es rendszermemória alaplapra lesz integrálva, a kapacitása pedig 4 vagy 8 GB lehet, mindkét esetben egy memóriacsatorna van használva az amúgy beépített kettőből, ami szintén egy méretből eredő limit. Az adattároló tekintetében maximum 64 GB-os eMMC-t lehet kérni, de igény esetén 16 és 32 GB is elérhető, bár ezeket csak nagyon célirányosan érdemes kérni, mivel a 64 GB-os tárhely szükséges a mai komplex operációs rendszereknek.

(forrás: DFI)

A kijelzők számára két micro HDMI 1.4 áll rendelkezésre, és két 4K-s megjelenítő kezelése sem probléma, továbbá egy Type-C-s USB 3.2 Gen2 interfész is rendelkezésre áll, amit a Gigabit Ethernet egészít ki. További adalék még a mini PCI Express slot, az SPI interfész, valamint a TPM 2.0-s chip.

A DFI szerint a Windows 10 operációs rendszer, illetve a különböző Linux disztribúciók is támogatottak, elvégre alapvetően egy PC-ről van szó. Az újdonság megjelenése ősszel esedékes, viszont az árazás sajnos még nem nyilvános.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DFI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés