Alacsony fogyasztású Ryzeneket kap a beágyazott rendszerek piaca

Az AMD 10 watt alá vitte a Ryzen Embedded R1000 sorozat képességeit, méghozzá két új processzor segítségével.

Az AMD még az előző év tavaszán jelentette be a Ryzen Embedded R1000 sorozatot, amely most kiegészült két új modellel, de ezek nem éppen teljesítménycentrikusak, hanem sokkal inkább az alacsony fogyasztásra fókuszálnak. Éppen ezért az előző esztendőben megjelent duót nem leváltják, hanem kiegészítik.

Az érkező modellek képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD új Ryzen Embedded R1000 processzorok
Típus Órajel / Turbó órajel Szálak száma Támogatott DDR4-es memória-órajel Vega nCU-k száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (cTDP) Dupla Ethernet port sebessége
R1305G (2 mag) 1,5/2,8 GHz 4 2400 MHz
3 1000 MHz 8-10 W 10Gb
R1102G (2 mag) 1,2/2,6 GHz 2 2400 MHz 3 1000 MHz 6 W 10Gb

Mindegyik lapkában van 4 MB-os L3, illetve magonként 512 kB-os L2 gyorsítótár, valamint támogatják a fentebb már említett SME és SEV kiterjesztéseket, illetve a hárommonitoros, 4K-s Eyefinity képességet. Ami nagy különbség az az SMT, ugyanis ezzel a kisebbik R1102G-s modell nem rendelkezik, így magonként egy szálat kínál, illetve ennek a processzornak csupán egycsatornás memóriavezérlője van, szemben a gyorsabb verziók kétcsatornás opciójával. Mindemellett a legkisebb megoldás a PCI Express 3.0-s csatornák száma szempontjából sem kínál nyolcat, be kell érni néggyel. Az ECC támogatása szempontjából megcsavarta a helyzetet az AMD, ugyanis pont az R1305G nem kezel ilyen memóriákat, míg az R1102G-nek ez nem okoz gondot.

A fejlesztéseket az AMD olyan beágyazott rendszerekbe szánja, ahol fontos a 10 gigabites Ethernet elérhetősége, és a megfelelő teljesítményt mindenképpen 10 wattos fogyasztási határon belül kell biztosítani. A vállalat partnereként a Mentor Graphics Embedded Linux megoldásokat biztosít a megrendelőknek, továbbá a lapkák támogatják az elterjedt grafikus és compute API-k legújabb verzióját, illetve a ROCm csomagot. Az AMD az új megoldásokra – szokás szerint – 10 év terméktámogatást garantál.

Az új Ryzen Embedded R1000 modellek listaárát az AMD nem adta meg, de BGA tokozású termékekről lévén szó, ezeket külön amúgy sem lehet majd megvásárolni, vagyis csupán teljes csomagként igényelhetők egy beágyazott rendszereket gyártó partnertől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés