A Radeon RX 590 lesz az AMD ünnepi ajánlata

A vállalat újratervezte a Polaris 20-at, így ez már 12 nm-es node-on készül.

Talán a jelenlegi VGA-piac legnagyobb problémájának számít, hogy a középkategória és a felsőház között elképesztően nagy rés tátong. A legolcsóbb 8 GB-os Radeon RX 580 és 6 GB-os GeForce GTX 1060 jelzésű VGA-k 200-220 dollárért vihetők haza, de ha valaki többet akar, akkor kapásból 350-400 dollár közé kell ugrania az olcsóbb Radeon RX Vega 56-okért, vagy GeForce GTX 1070-ekért. Jó ideig tartotta magát az a pletyka, hogy lesz itt GeForce GTX 1060 Ti, de ez csak nem jött el, a gyártók eddig jónak tartották, hogy egy bő 150 dolláros rés van a piacon. Ezt persze a partnerek megpróbálták kihasználni különböző agyontuningolt Radeon RX 580-as és GeForce GTX 1060-as VGA-kkal, de ezeknél az OC-s modelleknél a felár mindig nagyobb, mint az a nyereség, amit az extra órajelek adnak, így nem számítanak túl nagy vételnek.

Az AMD úgy gondolta, hogy ennyi idő elteltével be lehetne tömni ezt a rést, így fogták a Radeon RX 580 alapját adó Polaris 20 kódnevű lapkát, és 14 nm-ről átültették a GlobalFoundries 12 nm-es node-jára. A lapkán belül változás nincs, az egész áttervezés arra ment ki, hogy a beállítható órajelet drasztikusan lehessen növelni, miközben megőrzik a lábkompatibilitást az aktuális, Radeon RX 580-hoz használt gyártói dizájnokkal. Utóbbi szintén lényeges szempont, mivel így a gyártóknak nem szükséges új nyomtatott áramköri lapot tervezni, egyszerűen csak a meglévő fejlesztésekbe beültethető az új Polaris lapka. A TDP-keret meghatározásánál is csak irányadó értéket ad meg az AMD. Igény esetén el lehet menni 225 wattig is, de a gyártók többsége ezt a határt arra a szintre fogja belőni, amennyit az adott, eredetileg Radeon RX 580-hoz tervezett dizájn elvisel. A frissített lapkának ezzel nem lesz gondja, viszont így a megszokottnál nagyobb különbségek is lehetnek az érkező, Radeon RX 590-es modellek között.


[+]

Érdemes még megjegyezni, hogy az új lapka mérete gyakorlatilag megegyezik az előddel, vagyis nagyjából 232 mm²-es kiterjedésű. Ennek alapvetően két oka van. Az AMD teljes újrahasznosíthatóságot tartott szem előtt, vagyis a Radeon RX 580-hoz tervezett hűtési megoldásokat is áttervezés nélkül lehet majd használni, illetve a dizájn kialakításánál fontos volt a magas órajel. Márpedig ez az a pont, ahol az új fejlesztés különbséget hoz. A Radeon RX 580-hoz képest ugyanis nem nő a feldolgozók száma, így marad a 2304 darab shader részelem, a 144 darab textúrázócsatorna, a 32 darab blending egység, a 256 bites memóriabusz, még a logikai felépítés sem változik, ellenben a PowerTune órajel 1340 MHz-ről 1545 MHz-re ugrik, illetve a tipikus órajel is 1469 MHz lesz 1257 MHz helyett. Gyakorlatilag tehát az áttervezett lapka egy bő 200 MHz-es emelést hoz. Természetesen a memóriabuszhoz továbbra is 8 GHz-es effektív órajelen üzemelő GDDR5-ös memóriák kapcsolódnak.

A PCI Express tápcsatlakozók szempontjából a gyártók szabad kezet kapnak. A gyári paramétereknek egy nyolc tűs elég, de ha valaki komolyabb extra tuningban gondolkodik, akkor érdemes mellé pakolni még egy aljzatot. A VGA-k hátoldalán a szokásos portok lehetnek, zömében DisplayPort 1.4-ekre kell számítani, egy vagy két HDMI 2.0 mellett, és esetlegesen még feltűnhet egy DVI.

A Radeon RX 590 a fentiek alapján leginkább a kötelezőt hozza, amit ki is fejtünk majd a tesztünkben. Ezt amúgy érezhetett az AMD is, így a játékokat kiadó partnereikkel letárgyaltak egy speciális promóciót, vagyis az új VGA-khoz, a kijelölt viszonteladóknál egy olyan kupon is jár, amely ingyenes letöltés biztosít a Tom Clancy's The Division 2, a Devil May Cry 5 és a Resident Evil 2 (Remake) című játékokhoz. Ezek az AMD, következő esztendő első negyedévére szánt nagyobb PC-s címei, amelyek fejlesztését a Gaming Evolved partnerprogramon belül segítik. Ez így nagyjából 180 dollárnyi hozzáadott értéket hordoz, ami a 279 dolláros ajánlott ár mellé nem rossz üzlet, de maga az akció véges, tehát idővel már csak a kártya marad a csomagból.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés