Megint külön Radeont kap Kína, konkrétan egy lassabb RX 580-at

Az AMD szokása bonyolítani a kínai piac vásárlóinak életét, most éppen egy Radeon RX 580 2048SP jelzésű modell került elő.

Kína nagyon speciális elbírálás alá esik a gyártók szemszögéből, hiszen az ország vásárlóbázisa akkora, hogy az eltérő igényeket is megéri olyan hardverekkel lefedni, amelyeket a világ többi táján hivatalosan nem lesznek elérhetők. Az AMD erre jellemzően épít, hiszen korábban is kínáltak ide úgynevezett D jelölésű modelleket. Ezek tipikus ismertetőjele volt, hogy az alapmodellnél kevesebb feldolgozót kínáltak, viszont a fogyasztásuk is egy konkrét határon belül maradt.

A fogyasztás azért lényeges, mert Kínában a partnerek sokszor igen konkrét igényekkel rendelkeznek erre vonatkozóan. A két tipikus teljesítménykategóriát tekintve 75 és 150 watt az a maximum érték, amit elfogadna. Minden hardver, ami az adott kategóriába az említett értékek felett van egyszerűen ki lesz szelektálva. Emiatt kapott például a Radeon RX 560 egy 560D jelzésű modellt még az elmúlt év nyarán, mert így sikerült a 80 wattos TBP-keretet 65 wattra csökkenteni, vagyis a partnerek felé megnyílt az út.

Most a Radeon RX 580 kap egy Radeon RX 580 2048SP jelölésű verziót, amely az eredeti modelltől főleg abban fog különbözni, hogy 2304 shader processzor helyett 2048-at tartalmaz, ahogy arra a neve is utal. Persze emellett még a 4 vagy 8 GB-os GDDR5-ös memória effektív órajele is 8-ről 7 GHz-re csökken, illetve a PowerTune órajel 1340 helyett 1284 MHz lesz. Technikailag tehát egy nagyon picikét gyorsabb Radeon RX 570-ről van szó, de ami a lényeg, hogy a TBP-kerete 150 watt, így egy darab 6 tűs tápcsatlakozó lesz a termékeken, ami gyakorlatilag az adott kategóriával szemben jellemzően támasztott kritérium.

Azt szokás szerint nem tudni, hogy a Radeon RX 580 2048SP eljut-e a nyugati piacokra. Hivatalosan a termék Kínának készült és ott is kerül forgalomba, de a szürkeimport – főleg Európa keleti felén – opció lehet. Ugyanakkor a Radeon RX 560D sem igazán jutott el ide, tehát a gyakorlatban csekély az esély, hogy a Radeon RX 580 kisebb fogyasztású és lassabb verziója feltűnne itthon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés