Hirdetés

A licencek felmondásával fenyegeti az ARM a Qualcommot

A Bloomberg értesülései szerint megtörtént a kézbesítése egy 60 napos felmondási értesítőnek is.

Még a 2022-es év őszén számoltunk be arról, hogy beperelte az ARM a Qualcommot, amelyre az utóbbi vállalat egy viszontkeresettel válaszolt, később pedig előállt azzal a váddal, hogy az ARM az üzleti modelljének feladására készül.

Hirdetés

A Bloomberg friss riportja szerint az események lassan eszkalálódnak, ugyanis az ARM 60 napos, hivatalos felmondási értesítést küldött a Qualcomm számára, amivel az utóbbi cég elveszítené a jogot arra, hogy ARM technológiát használó lapkákat tervezzen, illetve forgalmazzon.

Az ügy ténylegesen a 2022-es jogi vita kezdetéig követhető vissza, akkor ugyanis az ARM azzal vádolta meg a Qualcommot, hogy amikor felvásárolták a Nuvia nevű tervezőcéget, akkor nem tárgyalták újra a szerződési feltételeket. Erre a Qualcomm akkor úgy reagált, hogy az ARM-mal érvényben lévő szerződésük kiterjed az általuk megvásárolt cég tevékenységeire is.

Bár konkrétan nincs kimondva, nagyjából valószínűsíthető, hogy az ARM magasabb jogdíjakat szeretne kapni a Nuvia, Qualcommhoz került dizájnjai után, és a felmondási értesítőnek is elsődlegesen az lehet a haszna, hogy megegyezésre kényszerítse a Qualcommot a bírósági tárgyalás előtt vagy közben. Egyelőre azonban egyik fél esetében sem tűnik úgy, hogy engedne, így végeredményben hosszú tárgyalássorozat után dőlhet majd el a vita.

Kiemelendő ugyanakkor, hogy mindkét cégnek szüksége van a másikra, mivel a Qualcomm az ARM egyik legnagyobb partnerének számít, miközben a Qualcomm nem tudja a chipjeit értékesíteni az ARM licencei nélkül. Ergo itt egy olyan vitáról van szó, ahol gyakorlatilag egyik cégnek sem érdeke a másikkal való kapcsolat megszüntetése, mivel anyagilag mindketten negatívan jönnének ki belőle.

Előzmények

Hirdetés