Nem lesznek olcsók az új, ARM-os és windowsos notebookok

A Qualcomm nem kínálja olcsón a friss fejlesztését, így a gyártók a prémium szintre lőnek majd vele.

Az előző év októberében mutatta be a Qualcomm a mobil PC-ket támadó Snapdragon X Elite sorozatot, amely kapcsán nemrég kiderült, hogy a legtöbb játékkal is elbánik majd. A friss fejlesztés kapcsán relatíve nagy a gyártói érdeklődés, de aki olcsó ARM-os notebookokat vizionál valószínűleg csalódni fog, ugyanis a legtöbb cég prémium szintre hozná a szóban forgó platformot.

Információink szerint maga a rendszerchip, illetve a csomag részeként kötelezően megvásárlandó menedzsmentkomponensek sem olcsók, és emiatt a gyártópartnereknek nem marad túl nagy mozgástér az árazást tekintve. Olyannyira nem, hogy még az Intel és az AMD is olcsóbban adja a saját, hasonló kategóriába szánt fejlesztéseit.

Szoftveres szempontból egyébként úgy néz ki, hogy az ARM-os Windows konstrukció ezúttal jóval jobb alapot kínál, mint korábban, de nehéz meghatározni, hogy mennyire viheti sikerre. Minden bizonnyal előny lenne, ha az árat viszonylag alacsonyan tartanék a gyártók, hiszen így terjedne az ARM-os alap, de ez az első generáció során nem fog megvalósulni. Később azonban a Microsoft beengedhet több ARM-os rendszerchipet is, ami árversenyre kényszerítheti az érintetteket.

Előzmények

Hirdetés