Megcsinálták a Bábel-Halat: valós időben fordító, fülbe dugható tolmácsgép

A Pilot Translating Earpiece számára egy app végzi a fordítást, és még zenét is lehet hallgatni vele.

A 2014-ben alapított Waverly Labs a hordható termékek, megoldások fejlesztésével, gyártásával foglalkozik. Eddigi egyetlen elérhető készülékük egy olyan vezeték nélküli tolmács fülhallgató, amelyen keresztül gyakorlatilag valós időben hallható az, ami a közelünkben, idegen nyelven elhangzik.

Pilot Translating Earpiece
Pilot Translating Earpiece [+]

A modell két egyformának tűnő komponensből áll. Ezek közül az egyik rendelkezik egy mikrofonnal, amely a környezeti zajokat, így a beszédet felveszi, azt továbbítja Bluetooth kapcsolaton keresztül egy mobil eszközre. A szoftver feldolgozza a szöveget, elvégzi a fordítást a kívánt nyelvre, azt hanggá alakítja, és ezt küldi tovább a másik fülhallgatóba. Valamennyi késleltetéssel persze számolni kell, de gyakorlatilag olyan, mintha egy szinkrontolmács ülne a fülünkben.

A 249 dolláros áron már előrendelhető modell alap állapotban öt nyelven tud (angol, francia, olasz, spanyol, portugál), de plusz pénzért beszerezhetőek rá egyéb nyelvi csomagok (a magyar nem). A termék hagyományos Bluetooth fülhallgatóként és headsetként is használható, tehát telefonhívások lebonyolítására is alkalmas.

Akinek ismerős a koncepció, ne legyen meglepve, hiszen a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben szereplő Bábel-hal gyakorlatilag ugyanezt csinálja, csak ott kicsit más a működési elv: "„A Bábel-hal […] kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudat alatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki Bábel-halat dug a fülébe, az azonnal megért bárkit bármilyen nyelven. A ténylegesen hallott beszédelemek dekódolják azt az agyhullámmátrixot, amelyet a Bábel-hal táplál a hordozója agyába.” (f: Wikipedia)

Előzmények

Hirdetés