Intel: újabb frissítések a szerverprocesszorok vonalán

Az Intel a jövő héten mutatja be munkaállomások és szerverek számára tervezett Xeon processzorsorozatának újabb tagját. Az Irwindale kódnevű magra épülő Xeon DP kétprocesszoros rendszerekben lesz alkalmazható; másodszintű gyorsítótárának mérete az előző generációs Nocona magénak duplája, azaz 2 MB. Az új lapka is támogatja az EM64T technológiát, fogyasztásának mérséklését pedig az órajel és a magfeszültség automatikus leszabályozását lehetővé tevő Demand Base Switching (DBS) segíti.

A nagyobb cache-nek köszönhetően az Irwindale elődjéhez képest várhatóan 10-15 százalékkal nagyobb sebességet képes elérni azonos órajelen. Ezt ugyanakkor a gyártó nem szándékozik tovább emelni, a hírek szerint egyelőre a magban 3,6 GHz, a rendszerbusz esetében pedig 800 MHz marad a maximum. Az Irwindale-magos processzorok árát az Intel február közepén hozza nyilvánosságra, és még erre a hónapra várható szállításuk megkezdése is.

Valamivel később, a második negyedévben érkezik a frissítés a négyutas rendszerekbe szánt Xeon MP-vonalon. Az új chipek már 90 nm csíkszélességű gyártástechnológiával készülnek, támogatják az EM64T és a DBS technológiát, rendszerbuszuk sebessége pedig 667 MHz-re emelkedik. Míg a Cranford magra épülő modelleket viszonylag kedvező áron fogják kínálni, a Potomac kódnevű CPU-k még egy 8 MB-os harmadszintű cache-t is kapnak, s így nagyobb teljesítményt igénylő feladatok ellátására is képesek lesznek.

Az új processzorokat támogatandó az Intel a Twin Castle kódnéven emlegetett E8500-as chipsetet dobja piacra, amely DDR2-400 memóriákat fog tudni kezelni, két egymástól független 667 MHz-es rendszerbusszal és PCI Express interfésszel fog rendelkezni – s nem mellesleg felkészítik a későbbi kétmagos processzorok fogadására is.

Az Intel egyidejűleg megerősítette Pentium 4 család 600-as sorozatának közeli bejelentését is, amely valószínűleg február 21-én fog formálisan megtörténni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés